Iets wat er is en wat er niet is

Poëzie.
Een literaire kunstvorm.
Woordkunst die binnendringt in de ziel.
“Iets wat er is en niet is tegelijk, iets wat alleen in en door het gedicht mogelijk wordt.”

Poëzie is voor velen een afgrijselijk eng woord. De woordkunst is voor hen voer voor de taalpuristen, woordfetisjisten en intellectuelen. Maar poëzie is zoveel meer.
Twee jaar geleden maakte ik voor het eerst écht kennis met de poëzie. Tijdens Nederlands, in de literatuur lessen werden verschillende gedichten en dichters behandeld. Eén van de eerste gedichten die wij behandelden was ‘De Dapperstraat’ van J.C. Bloem. Nooit eerder werd ik zo mee gezogen in een gedicht. Ieder woord, iedere zin, iedere strofe. Pure kunst. Het was het mooiste gedicht dat ik ooit gelezen heb en de zin “Alles is veel voor wie niet veel verwacht,” raakte mij diep. Het is de waarheid en tevens mijn motto geworden. Dit gedicht zette mij aan het denken, het raakte me zodanig dat ik een zoektocht startte naar de poëzie.
Ik ging op zoek naar poëzie met een lading, poëzie die me raakte en meer was dan alleen mooie woorden die toevallig op elkaar rijmen. Velen adviseerden mij, ik heb veel gelezen en ben ook zelf gaan schrijven. Ik wil jullie meenemen in mijn wereld van poëzie. Ik wil jullie laten zien wat poëzie teweeg kan brengen. Daarom zal ik minimaal iedere maand een gedicht wat mij raakt, wat ik mooi of bijzonder vind, op mijn blog zetten. En ik hoop dat jullie een gedicht vinden, dat net zoals ‘De Dapperstraat’ voor mij was, een eye-opener is en dat de wereld van dichtkunst voor je opengaat.
Het eerste gedicht is van Leonard Nolens:

Jezelf zijn.
Jezelf zijn om het even wie.
Maar jezelf zijn.

Je rechterhand verkwanselen
Aan vreemden, je geboorterecht vertalen
In een ander, tot huilens toe trainen
In scheelzien naar doelen, je kop
Verliezen in muizenissen van vrienden,
Maar jezelf zijn.
Jezelf zijn om het even wie.
Maar jezelf zijn.

Je eigenliefde kopen
Van straatventers, met je zelfhaat
Honden dresseren, met je hartaandoening
Honderden klokken gelijkzetten daar
In een land overzee, in het holst
Van de nacht elektronisch bankieren
Als snotaap van zeven, verdwaald
In zijn verdwenen ouderhuis.

Maar jezelf zijn.
Hoe prachtig, hoe vermoeiend,
Jezelf zijn om het even wie.

Plaats een reactie