Universiteit van Nederland

Ik vraag mijzelf de hele dag af waarom dingen zijn zoals ze zijn. Waarom is groen groen? Waarom heb ik soms als ik in slaap val, het gevoel alsof ik val? Waarom word je ziek als je veel te veel hebt gedronken? Waarom geloven mensen – met de kennis van nu – überhaupt nog in zoiets als God? Soms kan ik er nachten lang over nadenken. Maar met dingen als “Zijn wij de enige in het
heelal?” en “Waarom bestaan wij?” kan ik mezelf echt volledig gek maken. Gelukkig zijn er ook genoeg vragen waar wel antwoorden op te vinden zijn en dat vind ik dan ook heel leuk om op te zoeken. Ik ben enorm leergierig en ik vind het heel leuk om veel te weten. Daar komt bij kijken dat ik ook denk dat ik heel veel weet en daardoor vind dat ik altijd gelijk heb. Maar dat ter zijde.

Soms is het heel lastig om op bepaalde vragen een antwoord te krijgen. Google is je beste vriend zeggen ze, maar niet altijd even betrouwbaar. Een paar maanden geleden maakte ik kennis met Universiteit van Nederland. Een initiatief van Alexander Klöpping. Iedere werkdag komt er een nieuw college online van de beste hoogleraren van verschillende vakgebieden. Ik kwam hier bij omdat één van mijn Facebook vrienden het college Letterkunde bij ging wonen. Als mega-groot-enorm-buitengewoon liefhebber van de Nederlandse taal moest ik daar natuurlijk bij zijn. In al mijn enthousiasme bestelde ik kaarten voor een college die op dat moment plaats vond. Niet zo slim natuurlijk. Na wat mail contact had ik geregeld dat ik het volgende college over het evenwichtsorgaan van Prof. Dr. Herman Kingma mocht bijwonen. Over het evenwichtsorgaan wist ik vrijwel niets en ook biologie trok mij op de middelbare school niet zo, dus ik was erg benieuwd naar het college. Eén van de vragen die Prof. Dr. Kingma beantwoordde was: “Waarom wordt het evenwichtsorgaan verstoord als je teveel gedronken hebt?” Als student natuurlijk erg interessant. Maar wat het college voor mij écht interessant maakte was dat ik niets wist van het evenwichtsorgaan. Ik wist dat ik er een had, maar wat het nou precies deed? Het college staat nog niet online en daarom ga ik er nog niet teveel over zeggen, behalve dat het heel erg interessant was en ik heel veel geleerd heb. Prof. Dr. Kingma vertelde niet alleen, hij deed ook proefjes en hij had zelfs een patiënt meegenomen die problemen had met haar evenwichtsorgaan en daarover vertelde. Ik raad jullie dan ook allemaal aan om het te gaan kijken!

Sinds het bijwonen van dit college ben ik een trouwe volger van Universiteit van Nederland. Voor het slapen gaan kijk ik iedere avond weer een nieuw minicollege. Sinds deze week staat een gedeelte van de colleges van Geert Buelens online, die de colleges over de letterkunde gaf en ze zijn buitengewoon interessant! Tot nu toe heb ik een favoriet, maar niet de colleges letterkunde die ik had verwacht. Mijn favoriete colleges waren de colleges filosofie van Prof. Bas Haring. Zijn colleges zijn niet alleen reuze informatief, maar ook humoristisch en zijn manier van vertellen staat mij erg aan. Ben je nu ook nieuwsgierig geworden naar Universiteit van Nederland? Je kan je abonneren via YouTube op het kanaal van Universiteit van Nederland, zo hoef je nooit meer een filmpje te missen.

Plaats een reactie