Keuzes maken: verstand versus gevoel

Iedere dag staat in het teken van keuzes maken, wat je vanavond gaat eten, wat je morgen aan doet. Maar ook meer belangrijke keuzes passeren de revue. Keuzes die je leven beïnvloeden, bijvoorbeeld: de keuze van je studie. Als je jong bent zijn keuzes vaak gemakkelijk te maken. Je hoeft je niet te buigen over enorme vraagstukken, want de lastige beslissingen worden voor je gemaakt. Naarmate je ouder wordt, worden de keuzes ook lastiger en zijn ze meestal ook van grotere invloed op je leven. Maar hoe weet je wanneer je de juiste keuze maakt? En moet je naar je gevoel of je verstand luisteren? Ze zeggen dat verkeerde afslagen je wijzen naar de goede weg, maar het is nooit leuk om te verdwalen. Liever kies je meteen de juiste weg, zodat alles gaat zoals je het had gepland.

Toen ik klein was, was de toekomst voor mij geen probleem. Acteren, dát was wat ik wilde en dat ging me lukken ook. Actrice worden was op dat moment even reëel als het worden van een toverfee. Als iemand me tegensprak verklaarde ik diegene voor gek, de toekomst was nog ver weg, maar ik zou diegene het tegendeel bewijzen.
De eerste ‘grote keuze’ die ik mij kan herinneren was het kiezen van een middelbare school, niet dat dat uiteindelijk veel betekende voor mijn toekomst. Ik wilde naar dezelfde school als mijn vriendinnen, ook moest de aula een beetje vrolijk ogen en de leraren moesten aardig zijn, meer niet. Na een paar jaar kwam ik terecht op de Theaterhavo/vwo, de plek waar ik uiteindelijk mijn havo diploma haalde. Die school voelde als een stap in de goede richting, totdat ik er in mijn laatste jaar achter kwam dat kiezen voor een theaterschool misschien niet het beste idee was. De kans om succesvol te worden is immers zo klein. Ook had ik het er eerlijk gezegd wel een beetje gehad. Schrijven, doe ik dat eigenlijk niet liever?
We ask 18-year-olds to make huge decisions about their career and financial future, when a month ago they had to ask to go to the bathroom.
Door mijn havo achtergrond was de studiekeuze op het gebied van schrijven en Nederlandse taal niet heel groot. Doordat ik voor mezelf niet concreet had wat ik met schrijven of taal wilde bereiken leek Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam een goede keuze, omdat het een ‘brede studie’ is. Ik schreef me in en verdiepte me eigenlijk niet verder in andere studies. Toen het eindelijk september was en de studie begon was ik zo ontzettend gemotiveerd. Ik kon me eindelijk bezig houden met iets waar mijn hart ligt, tenminste dat dacht ik. Na een aantal weken begon ik al snel die motivatie te verliezen. Had ik hier voor gekozen? Dit is namelijk helemaal niet wat ik wil. Gaandeweg werd de motivatie minder en minder. Ik begon lessen te skippen, maakte nauwelijks mijn huiswerk en ging zeer slecht voorbereid de tentamens in en haalde vervolgens mijn marketingtentamen niet. Dat dit niet de juiste oplossing was begreep ik ook. Maar wat dan wel?
Mijn instelling is inmiddels wel veranderd, maar ik weet het nog steeds niet. Mijn verstand en gevoel zeggen twee verschillende dingen. Ik probeer er achter te komen door middel van gesprekken met studieloopbaanbegeleiders, me te verdiepen in andere studies, mijn mogelijkheden te bekijken en testen te maken. Vandaag woonde ik een studieswitch bijeenkomst bij op de UvA, hiermee hoopte ik inzicht te krijgen in mijn mogelijkheden.
Gelukkig heb ik dat enigszins gekregen. Dat dit niet de juiste studie voor me is, is mij inmiddels duidelijk, maar ik vind het moeilijk te ondervinden welke dat dan wel is. Stoppen is in ieder geval geen oplossing, want ik wil niet een half jaar lang thuis zitten. Daarom maak ik in ieder geval dit jaar af en kan ik aan het eind van het jaar de balans op maken en kiezen voor een andere studie die beter bij mij past. Ik vind keuzes maken verschrikkelijk en ik ben heel erg bang om mogelijk volgend jaar weer een verkeerde keuze te maken. Ik vind het ook eng om alleen te staan voor keuzes, liever heb ik dat een ander voor mij beslist. Maar het is mijn toekomst, dus mijn keuze. Gelukkig word ik hier nu bij geholpen.
Of het nou om je studie gaat, of om andere dingen, keuzes maken zijn eng. Je weet van te voren nooit wat je kan verwachten, dus er bestaat een kans dat je de verkeerde keuze maakt. Gelukkig is het geen ramp om verkeerde keuzes te maken, want je leert van je fouten en je fouten uit het verleden helpen je met het heden. Ik heb nog een lange weg te gaan, maar uiteindelijk komt het allemaal wel goed.
 Good decisions come from experience, and experience comes from bad decisions.

3 Comments Keuzes maken: verstand versus gevoel

 1. Esther 14 januari 2014 at 20:11

  Haai Birgit,
  Moeilijk hè kiezen! Ik ben zelf Weegschaal en vind het vreselijk moeilijk om te kiezen… Vraag aan een volwassene (ouder dan 30) of hij/zij doet waar ze voor geleerd hebben en volgens mij zal je veel het antwoord krijgen dat ze uiteindelijk totaal iets anders doen dan ze gedacht hadden…
  Als ik kijk naar mezelf; eerst NHTV, toen CMV (wel propedeuse gehaald), daarna SPH (diploma gehaald), toen jaren van werken en steeds wisselen en snel uitgekeken zijn op banen, toen ineens bij de Overheid komen te werken (ja ambtenaar zijn vind ik geweldig, hoe kan je dat nu bedenken als je 18 bent!!!;-)) en uiteindelijk nog een universitaire studie Bestuurskunde gedaan wat ik super leuk vond op mijn 30e!
  Nu ben ik ook nog naast mijn baan als ambtenaar zelfstandig fotograaf…dat had ik dus echt nooit kunnen bedenken!
  Kortom, probeer iets te kiezen waar je voldoende motivatie en energie voor hebt om het af te maken en LEEF! Ik denk dat je in de loop van je leven nog heel veel kunt veranderen, keer op keer op keer op keer… Ik ben alleen altijd wel heel blij geweest dat ik in ieder geval een HBO diploma op zak had op den duur, daarmee kon ik mijzelf waar ik maar wilde verder ontwikkelen.
  Zoooo mega lang verhaal geworden, maar ik vond je worsteling zoooo herkenbaar dat ik wel moest reageren… :-)

  Heel veel succes met alle keuzes en blijf vooral wel veel ervaringen opdoen, ga inderdaad niet thuis zitten want ook nu leer je heel veel! Ik denk trouwens zelf dat ik het meeste geleerd heb van de mindere banen en cursussen en opleidingen die ik heb gedaan. In ieder is iedere ervaring in je leven een goede als je ervan wil en durft te leren…

  Groetjes Esther (sorry voor het veels te lange verhaal…)

  Reply
  1. Birgit 14 januari 2014 at 20:43

   Hoi Esther,

   Fijn juist, dat lange berichtje. Ik vind het fijn om te horen dat ik niet de enige ben haha. Ik wil het liefst Nederlandse Taal en Cultuur studeren op de UvA, maar daar zal ik wel mijn P voor moeten halen. (Dan denk ik ook tegelijk: och als ik vroeger m’n best had gedaan, had ik misschien nu wel al lang op de uni kunnen zitten, maar daar kan je uiteindelijk niets meer aan doen later haha) En ik had niet zo’n denderende start – eigen schuld, heel stom. Maar het is nog steeds mogelijk en ik ga er dan ook keihard voor. Ik ben er achter gekomen dat het hele HBO niet zo bij mij past, de manier van lesgeven e.d. Gelukkig ben ik pas 19 en ik wil nog zo lang mogelijk studeren en zoveel mogelijk doen. Dus uiteindelijk komt het wel goed. Maar het blijft eng, je bent 18 als je je diploma haalt en dan moet je een keuze gaan maken die je toekomst bepaald… en wat als dat de verkeerde is? Daar loop ik nu tegen aan. Maar het komt goed. In ieder geval heel erg bedankt voor je bericht!

   Liefs, Birgit

 2. KH 10 november 2014 at 22:11

  Nice quote. Die ga ik onthouden!

  Reply

Plaats een reactie