Alles is veel voor wie niet veel verwacht

Het was twee jaar geleden op een vrijdagochtend, blokuur Nederlands. Meneer Ponsioen leidde onze eerste les poëzie in en ik bladerde wat in mijn agenda. Ik vond gedichten wel mooi ja, maar poëzie, dat was andere koek. Poëzie was voor de intellectuelen, ware kunst en meestal ‘een beetje vaag’. Wij, als vier Havo, waren al gewaarschuwd dat poëzie misschien niet liefde op het eerste gezicht zou zijn, maar dat de meesten van ons het gingen leren waarderen. Voor die waardering had ik niet lang nodig.

Allereerst kwam Marsman aan de beurt. “Denkend aan Holland zie ik brede rivieren…”, ik vond het mooi, erg mooi zelfs. Maar toen J.C. Bloem’s Dapperstraat daaropvolgende was ik verkocht.

Natuur is voor tevredenen of legen. 
En dan: wat is natuur nog in dit land? 
Een stukje bos, ter grootte van een krant. 
Een heuvel met wat villaatjes ertegen. 

Geef mij de grauwe, stedelijke wegen, 
De in kaden vastgeklonken waterkant, 
De wolken, nooit zo schoon dan als ze, omrand 
Door zolderramen, langs de lucht bewegen. 

Meneer Ponsioen nam een adem pauze en begon luider te spreken:

Alles is veel voor wie niet veel verwacht. 
Het leven houdt zijn wonderen verborgen 
Tot het ze, opeens, toont in hun hoge staat. 

Dit heb ik bij mijzelve overdacht, 
Verregend, op een miezerige morgen, 
Domweg gelukkig, in de Dapperstraat.

Marsman’s Herinnering aan Holland was prachtig, maar dit drong binnen, woord voor woord. “Alles is veel voor wie niet veel verwacht,” ik herhaalde de zin meerdere malen in mijn hoofd. Het was indringend, diepzinnig, maar tegelijkertijd ook zó helder. Die Bloem had verdomde gelijk, alles is índerdaad veel voor wie niet veel verwacht.

Diep geraakt door dit prachtige gedicht nam ik mijzelf voor dit gedicht, de derde strofe, maar vooral die ene mooie zin nooit meer te vergeten. En dat deed ik dan ook absoluut niet. Alles is veel voor wie niet veel verwacht werd mijn levensmotto, want als je geen hoge verwachtingen van iets hebt, kan het eigenlijk altijd alleen maar meevallen.

 

 

Plaats een reactie