Hotel de Grote L

Mijn favoriete vak van mijn studie is Jeugdliteratuur.  Iedere week lezen we een nieuw boek, die we vervolgens uitgebreid gaan bespreken. Ook bloggen we over deze boeken. Naast het boeken lezen en natuurlijk de theorie is er tijdens deze module ook heel veel plek voor creativiteit; zo schrijven we sprookjes, is er plek voor rollenspellen en zoeken we muziekfragmenten bij de gelezen boeken. De boeken gaten, een weeffout in onze sterren en Miss Dakloos zijn al de revue gepasseerd, maar deze week was het tijd voor Hotel de Grote L. Een ontzettend leuk jeugdboek, dat zoveel meer is dan dat.

Hotel de Grote L gaat over de dertienjarige Kos. Hij woont samen met zijn drie zussen; Libbie, de moederlijke oudste, gothic Briek die het liefst in haar muziek verdwijnt en nakomertje Pel die in jurken van haar moeder rond fladderten, in een hotel dat door zijn vader wordt gerund. Zijn moeder overleed drie jaar terug aan kanker.

Op een perfecte dag in mei, waarin “de hemel helemaal schoon blauw en het strand nog leeg” is, besluit de vader van de dertienjarige Kos de naam van zijn hotel te veranderen. “Dat was hij al van plan toen mama net dood was maar het was er nooit van gekomen. Zo’n dag was het: om grote plannen uit te voeren.”

Van die grootse plannen kwam helaas niets terecht, want tijdens Kos’ kampioenswedstrijd krijgt zijn vader een hartaanval. Vader gaat naar het ziekenhuis en Kos probeert samen met zijn zussen de zaak draaiende te houden. Maar een hotel runnen is lastiger dan ze dachten. Tot overmate van ramp blijkt het hotel een fikse betalingsachterstand te hebben en de boel loopt organisatorisch flink in de soep. De gasten klagen en verlaten het hotel. Dat vertellen ze natuurlijk niet aan hun vader. Die heeft al genoeg aan zijn hoofd, want hij krijgt een hartoperatie.

Het hotel dreigt te sluiten als ze niet snel de openstaande rekening betalen. Dan zit er nog maar één ding op: iemand moet Miss Noordzee worden, want daaraan is een flinke geldprijs verbonden. En laat Kos nou net het mooiste meisje van het stel zijn. Maar hij heeft stevige concurrentie. Van Isabel. Het mooiste meisje van het heelal, waar hij ook nog eens smoorverliefd op is.

De problemen van Kos lijken heftig en onoplosbaar, maar Sjoerd Kuyper maakt er een hilarisch, levendig en ontroerend verhaal van. Hotel de Grote L leest als een wervelwind en is zoveel meer dan alleen een jeugdboek. Het zit vol met poëtische zinnen en prachtige metaforen. Zelfs de titels zijn al een gedicht opzich. Dit boek mag dan ook op geen enkele jeugdboekenplank missen. En laat het dan net tot en met 12 oktober Kinderboekenweek zijn. Als je het boek voor die tijd koopt krijg je er ook nog een mooi kinderboekenweekgeschenk ‘Zestig Spiegels’ van Harm de Jonge bij. Maar ook zeker voor volwassenen is het een fantastisch boek. En zeg nou zelf, een boek met zinnen als: “Als je aan fantasie kon sterven, was ik allang dood geweest” en “Tranen kunnen wel bevriezen, maar ze verdampen nooit” moét je toch lezen.

Bij dit boek moesten we ook een muziekfragment kiezen en ook die wil ik jullie niet onthouden. Het boek deed me namelijk meteen aan Shaffy denken. Heftige problemen, ontzettend poëtisch en talig geschreven en een vleugje humor. En welk nummer is nou meer toepasselijker dan: “We zullen Doorgaan.”

“We zullen doorgaan, met de wankelende zekerheid

Om door te gaan, in een mateloze tijd

We zullen doorgaan

We zullen doorgaan tot we samen zijn”​​

Plaats een reactie