The Imitation Game

Films die je verrassen, dat is het allermooiste wat er is. Vorige week nam mijn vriend mij mee naar The Imitation Game in Tuschinski. Ik had werkelijk geen idee waar de film over ging en ook had ik, tot mijn grote spijt, nooit van Alan Turing gehoord. Gelukkig bracht de film The Imitation Game daar verandering in en betoverde mij vanaf de eerste minuut.

The Imitation Game vertelt het levensverhaal van de Britse wiskundige Alan Turing (gespeeld door Benedict Cumberbatch). Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Turing een belangrijk persoon, hij hielp de Britse overheid de Enigma (een communicatiemiddel) van de Duitse soldaten te ontcijferen. Dit deed hij door een decodeermachine te bouwen.

Historici zeggen dat door Turings decodeermachine oorlog met twee jaar verkort is en dat hierdoor miljoenen mensenlevens zijn gered. Ook is Alan één van de grondleggers van de computer en ontwikkelde hij ‘The Imitation Game’, die wij beter kennen als de Turingtest. 

Toch weten niet veel mensen van het bestaan van Turing af. Ondanks zijn buitengewone talent en het redden van miljoenen mensenlevens, is Turing nooit geëerd. Dit kwam omdat Alan Turing homo was, wat in de vroege jaren 50 verboden was. Turing werd in 1952 voor veroordeeld tot chemische castratie, omdat hij homoseksueel was. Twee jaar later stierf hij op 41-jarige leeftijd. Hij pleegde waarschijnlijk zelfmoord, al staat dat nog ter discussie. Pas vorig jaar werd door Queen Elisabeth gratie verleend.

Cumberbatch zet een ongekende sterke rol neer. Naast dat de nadruk ligt op het talent en de intelligentie van Turing, zet hij ook een sociaal-onhandige kant neer. Zo zie je in de film dat Turing nogal moeite had met samenwerken en dat humor volledig aan hem voorbij ging. Ook Keira Knightley, die de rol speelt van Joan Clarcke, Alans vrouwelijke collega en enige vriend(in), speelt ijzersterk.

StudioCanal_Still11

Het is ongelofelijk om te zien hoe we met helden om gaan. Dat iemand die zoiets groots heeft gedaan al die jaren is verzwegen door de overheid, slechts omdat hij op mannen viel. Ook het feit dat homoseksuelen nog geen zeventig jaar geleden werden gestraft voor het feit dat ze op mannen vielen shockeerde mij. Er werden hormoonbehandelingen opgelegd, alsof homoseksualiteit een ziekte is waar je van kan genezen.

The Imitation Game laat niemand onberoerd. Deze film móet je zien, al was het alleen maar om Alan Turing eer te bewijzen.

Sometimes it is the people who no one imagines anything of who do the things that no one can imagine.

 

 

Bron: Black Bear Pictures

4 Comments The Imitation Game

 1. jolienvs 1 februari 2015 at 21:55

  Ik heb de film ook gezien en het is inderdaad raar dat ik Alan Turing eigenlijk totaal niet kende. Ik ben heel blij dat ik de film heb gezien, omdat ik daardoor veel heb bijgeleerd over de oorlog. Ik vond de film goed, maar wel niet geweldig. Hij was een beetje te traag voor mij.

  Reply
 2. Anniek 2 februari 2015 at 07:26

  Oh, ik wil deze zó graag nog eens zien! Mijn ouders zijn er laatst al naartoe geweest, en ook een stel vrienden zijn in de bios naar deze film geweest en vonden het een ijzersterke film. Must-see, ik ga binnenkort denk ik maar! Goede review ook! X

  Reply
 3. Hanneke 7 februari 2015 at 22:16

  Gezien, interessant verhaal!

  Reply

Plaats een reactie