Sonneveld in DeLaMar

De musical Sonneveld is terug in het DeLaMar, het theater waar de beroemde amuseur zelf bij betrokken was en waar hij geregeld optrad. Tony Neef kruipt wederom in de huid van Wim Sonneveld en hij brengt bekende liedjes, zoals Zo heerlijk rustig, Lieveling, Margootje en Ome Thijs weer ter ore.

De 56-jarige Wim Sonneveld (Tony Neef) wordt na zijn eerste hartaanval wakker in het ziekenhuis. In de drie dagen dat hij in het ziekenhuis ligt wordt hij geconfronteerd met zijn jeugd, liefdes en werk.

Sonneveld leefde in een tijd waar men homoseksualiteit verborgen hield. Dat was af en toe lastig, zeker voor Wim Sonneveld, aangezien hij er twee liefdes op na hield. De oudere Huub Jansen (Bill van Dijk) en de jonge Friso Wiegersma (Freek Bartels) waren naast de partner van de cabaretier ook leverancier van zijn teksten, wat nogal veel spanningen opleverde. Verder was er de enigszins verstoorde relatie met zijn vader, het gemis van zijn moeder en de niet altijd lovende recensies. Genoeg stof om een ruim twee uur durende musical mee te vullen dus.

Dat Wim Sonneveld niet te evenaren is, is duidelijk. Neef kopieert hem dan ook niet, maar zet op zijn eigen manier een overtuigende Sonneveld neer. Hij wisselt de lach af met scherpe opmerkingen en het scheeftrekken van de kaak is een opvallend detail dat  Tony Neef heeft overgenomen. Maar ook de angsten en onzekerheden van de cabaretier worden sterk neer gezet. Aan Mariska van Kolck heeft Tony Neef een hele sterke medespeelster. Van Kolck is op dreef als Conny Stuart. Met veel humor en bravoure zet ze de musicallegende sterk neer. De twee worden aangevuld door talentvolle collega’s Bill van Dijk, Freek Bartels, Cindy Bell en Sandra Jonkman.

Naast alle vrolijkheid is Sonneveld vooral een indrukwekkende musical. Sonnevelds leven was een van pieken en dalen. Dit levert een schitterende, intieme musical op die niet alleen vermaakt, maar ook raakt. De musical wordt op prachtige wijze afgesloten, met misschien wel Sonnevelds mooiste lied: ‘Het Dorp’.

Sonneveld speelt nog tot en met 26 april exclusief in het DeLa Mar theater.

Plaats een reactie