Vijf tranentrekkers die je niet mag missen

Ik ben een enorme filmliefhebber. Met mijn Pathé Unlimited pas ben ik wel iedere week in de bioscoop te vinden en met mijn bijna complete verzameling Johnny Depp, Helena Bonham Carter en Tim Burton en Tim Burton DVD’s verveel ik mij nooit.

Toen ik een jaar of veertien was, was ik na schooltijd geregeld in de Free Record Shop te vinden. Alleen, of samen met een vriendinnetje. Al mijn zakgeld ging op aan DVD’s. Soms kocht ik ze alleen omdat de naam Johnny Depp er op stond, of dat ik kort de achterkant even had gelezen en dat het me wel een aardig verhaal leek. Ik ben de veertienjarige-ik daar heel dankbaar voor, want mede dankzij deze misschien ietwat vreemde hobby heb ik een hele hoop pareltjes in de kast staan, die ik anders misschien wel nooit had ontdekt.

De mooiste films, zijn vaak de films die je het meest verrassen. Voordat ik The Notebook of My Sisters Keeper ging kijken wist ik al dat het een potje janken werd. Niet omdat ik het verhaal kende, maar omdat ik van iedereen al had gehoord dat het huilen geblazen zou worden, ik moest alleen nog afwachten wanneer precies. Maar vaak waren het de films waar ik per ongeluk op stuitte die de grootste indruk op mij achter lieten. Dat vind ik zo’n magisch gevoel.

Daarom laat ik je graag tien ontzettend mooie verrassingen zien. Sommige misschien toch nog wat voor de hand liggend, maar zéker de moeite waard.

The-Green-Mile

 The Green Mile

“Paul Edgecomb is gevangenisbewaarder op de beruchte death row van de Cold Mountain-gevangenis. Hij is verantwoordelijk voor de bewaking van vier ter dood veroordeelden. Een van hen, John Coffey, is veroordeeld tot de elektrische stoel, omdat hij twee kleine meisjes zou hebben vermoord. Coffey is een reusachtige vent, sterk als een beer, maar ook erg verlegen, naïef, aandoenlijk, beleefd en bang in het donker. Hij blijkt bovendien over wonderlijke bovennatuurlijke krachten te beschikken.”

Misschien inderdaad niet één van de grootste verrassingen, maar man wat een mooie film is dit. Ik had er van te voren nog niet veel over gehoord, dus daarom kwam hij bij mij wel een beetje als verrassing aan. Deze drie uur durende film houd je van het begin tot het einde in zijn greep en bezorgt gegarandeerd kippenvel.

Into-the-Wild

Into the Wild

“De 22-jarige, pas afgestudeerde Christopher McCandless laat zijn familie en veelbelovende toekomst achter zich, op zoek naar avontuur. Zonder materiele bezittingen, weg van de valkuilen van de moderne wereld, probeert hij zijn weg te vinden in de wildernis van Alaska. Bijzondere ontmoetingen en de verraderlijke kracht en pracht van de natuur vormen zijn bestaan. Maar kan hij overleven?”

Misschien is het de prachtige muziek van Eddie Vedder, misschien is het het feit dat deze film gebaseerd is op een waargebeurd verhaal, maar één ding is zeker: deze film is een cadeautje. Into the Wild, zonder dat ik er ooit eerder van gehoord had, startte ik de film. Bijna twee uur heb ik ademloos gekeken naar de avonturen van Christopher McCandless, de jongen die alles achter zich liet en koos voor avontuur in plaats van een succesvolle toekomst. Tot tranen was ik geroerd en de muziek van Eddie Vedder versterkte die emotie alleen nog maar meer. Zoals ik al zei: deze film is een cadeautje.
B

Jagten

“Wanneer kleuterleider Lucas door de vijfjarige Klara wordt beschuldigd van misbruik, verandert zijn leven van het ene op het andere moment in een nachtmerrie. Het nieuws verspreidt zich snel en de inwoners van het dorp beginnen zich tegen hem te keren. De eens zo hechte lokale gemeenschap valt uit elkaar, terwijl Lucas tot doelwit is verklaard.”

Jagten, misschien ook wel bekend als ‘The Hunt’ is onder het publiek een vrij onbekende film die zoveel meer verdient. Allereerst hulde aan Mads Mikkelsen, één van mijn favoriete Deense acteurs. Een fenomenale acteerprestatie, want wat doe je als je opeens de schuld van kindermisbruik in je schoenen geschoven krijgt en je wordt de paria van de gemeenschap. Het is een ontzettende heftige film die niemand onberoerd laat, gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Dit is Deense film op z’n best: genadeloos.

I am Sam

“Een man met een mentale achterstand raakt verzeild in het gevecht om de voogdij over zijn zevenjarige dochter. Een proces is het gevolg en gaandeweg weet hij op bijzondere wijze zijn gevoelloze advocaat de waarde van liefde en familie bij te brengen.”

I am Sam is een hele ontroerende film, waarbij je de tissues alvast naast je neer mag zetten. Ik vind het gevecht tussen Sam en de instanties prachtig uitgebeeld. Vanaf het begin leefde ik mee met Sam, die ondanks zijn handicap, zo’n lieve vader voor zijn dochter is. Ook al zijn de recensenten niet al te lovend over deze film, ik vind hem prachtig

Finding-Neverland-neverland-27756317-1400-920

Finding Neverland

“Londen, 1904. Toneelschrijver James M. Barrie voelt zich geklemd in de regels van zijn bestaan. Hij vindt toevlucht in zijn kleurrijke fantasie waarin alles mogelijk is. Wanneer hij weduwe Sylvia en haar vier kinderen ontmoet, vindt Barrie de inspiratie voor zijn bekendste werk: Peter Pan. Hij deelt met de familie de magie van het geloven in je eigen fantasie zodat een wereld ontstaat waarin alles mogelijk is.”

Dit is nou echt een voorbeeld van een prachtige verrassing uit de Free Record Shop. Finding Neverland weet mij keer op keer tot tranen te roeren. Johnny Depp zet een fantastische charmante en fantasievolle James M. Barrie neer en ook Kate Winslet vertolkt zeer sterk de prachtige rol van Sylvia Llewelyn Davies. Een film waarbij liefde, fantasie en geloven in magie en in jezelf voorop staat. Eén van mijn favoriete films aller tijden.

Bron: Filmtotaal.nl

Welke film wil jij gaan kijken?

3 Comments Vijf tranentrekkers die je niet mag missen

 1. Janne 30 maart 2015 at 19:05

  Oeps, heb er maar eentje gezien van deze, Finding Neverland. Geweldige film is het! De bovenste twee staan nog op mijn ‘to watch’ lijstje. De andere klinken ook heel goed :)

  Reply
 2. amandasturm2014 30 maart 2015 at 21:22

  Jaa The Green Mile is echt prachtig! En Into The Wild heb ik een half jaar geleden gezien, ik was erg onder de indruk van het verhaal.

  Reply
 3. jinmin93 31 maart 2015 at 02:20

  Leuk artikel, ik ben dol op tranentrekkers (heb er zelf ook een artikel over geschreven haha), en ook ik was na school regelmatig in de Free Record Shop te vinden. Of de van Leest ! Baaalen dat die allemaal weg zijn nu :( Ik heb er een paar van dit lijstje nog niet gezien dus die ga ik nu zeker op mijn lijstje zetten! The Green Mile had ik al wel van gehoord en ontwijk ik nu al een tijdje omdat ik weet dat me iets zwaars te wachten zal staan. Thanks voor de leuke filmtips, Finding Neverland wist ik niet dat die er ook zo één is!

  Reply

Plaats een reactie