Vijf tranentrekkers die je niet mag missen II

Vandaag is het tijd voor deel twee van vijf tranentrekkers die je niet mag missen. Ik heb weer vijf prachtige films (waarvan stiekem één serie, maar hij is het benoemen meer dan waard) voor je op een rij gezet. Films die verrassend mooi zijn, of misschien toch nog wat voor de hand liggend, maar zéker stuk voor stuk de moeite waard.

 

Forrest-gump-original

Forrest Gump

President Kennedy ontving hem als lid van het All American football team op het Witte Huis. Hij liet zijn blote billen zien aan Lyndon B. Johnson en als lid van het Amerikaanse tafeltennisteam ging hij namens Nixon op bezoek in China. Zijn telefoontje leidde tot het Watergate-schandaal. De 75 bereikte zijn IQ nauwelijks, maar op zijn simpele manier drukte Forrest Gump zijn voetsporen in drie decennia Amerikaanse geschiedenis.

Forrest Gump is zo’n klassieker die zijn naam als klassieker écht waar maakt. Het is een fantastische film die iedereen minimaal één keer in zijn leven moet zien. De film ontving maar liefst zes Oscars, waaronder die voor beste film. Forrest Gump die in het begin nog afgescheept wordt als ‘achterlijk’, maar grootse dingen bereikt verovert je hart binnen enkele minuten. Ik vind Tom Hanks een geweldige acteur en dit misschien wel één van zijn beste rollen ooit. Het is een film die je nog heel lang zal bij blijven.

Intouchables-intouchables2

Intouchables

Miljonair Philippe is aan een rolstoel gekluisterd. In hartje Parijs woont hij in een kast van een huis. Driss woont daar ver vandaan, in een van de grimmige voorsteden. Verdient de jonge Senegalees zijn geld niet met schimmige zaakjes, dan trekt hij wel een uitkering. Maar wie bijstand wil, moet solliciteren. Plotseling zit Driss met een echte baan opgescheept, als persoonlijke verzorger van Philippe. Met zijn tomeloze energie zet hij Philippes stijve huishouden binnen de kortste keren op z’n kop. Maar ook Driss’ leven zal nooit meer hetzelfde zijn. 

Ik heb een zwak voor Franse films en dan vooral voor Intouchables. Het is een betoverende feel-good movie die alles bezit: humor, gevoel, goede muziek en ijzersterke acteerprestaties. Het is dan ook geen verrassing dat deze film me tot tranen roerde. Ook het feit dat de film gebaseerd is op een waargebeurd verhaal is hartverwarmend. Als je deze film nog niet gezien hebt, ga hem dan héél snel kijken!

 

la_ca_1021_selma

Selma

Selma vertelt het verhaal van Martin Luther King en de strijd die hij leverde om stemrecht te garanderen voor alle inwoners van de Verenigde Staten. Hij leidt een gevaarlijke campagne, met een epische protestmars in Selma als culminatie. Dit leidde uiteindelijk tot de ondertekening van de Voting Rights Act door president Johnson in 1965.

Nadat de Oscar-nominaties bekend werden gemaakt verbaasden velen zich dat Selma slechts twee nominaties had ontvangen. Selma weet namelijk precies de juiste snaar te raken. Met kippenvel en gemixte gevoelens hield de film me gedurende twee uur in zijn greep. De film zit ijzersterk in elkaar en toont de confronterende beelden die onze geschiedenis kent. Een echte must-see!

 

zqQ0g8q8HwSZcM5fYxBVIP5sk3R

What’s Eating Gilbert Grape

Gilbert Grape woont in Endora, een klein Amerikaans plattelandsdorpje waar de politie alleen uitrukt als Gilberts gehandicapte broertje Arnie weer eens de watertoren probeert te beklimmen. Nadat zijn vader zich heeft verhangen, is Gilbert de oudste Grape. Hij moet dus opdraaien voor de zorg voor zijn zwakzinnige broertje en hun ruim tweehonderd kilo zware moeder, die het huis niet meer uitkomt. Gilbert offert zijn leven zonder nadenken op, totdat hij Becky ontmoet. 

What’s Eating Gilbert Grape is de betoverende film gebaseerd op het boek van Peter Hedges. Deze film is een cadeautje. Ik kan me nog goed herinneren dat ik kocht als aanvulling van mijn Johnny Depp collectie. Ik had geen idee waar hij over ging, maar ik besloot hem ’s middags meteen te kijken. Na vijf minuten was ik al verkocht. Het is dan ook een van mijn favoriete films ooit. Het verhaal is mooi, recht uit het hart en meeslepend en de acteurs zijn sterk. (Johnny Depp, Leonardo DiCaprio, can I say more?) De film is zo mooi en allesomvattend dat het moeilijk is om hem samen te vatten. Je moet hem gewoon gaan kijken en je laten meeslepen.

 

Wallpaper-band-of-brothers-32444087-1280-720

Band of Brothers

Band of Brothers is een tiendelige televisieserie uit 2001 over de Tweede Wereldoorlog. Het is een co-productie van Steven Spielberg en Tom Hanks, waarin de rol van de Easy Company van het 506th Parachute Infantry Regiment, US 101st Airborne Division, in de oorlog wordt getoond. De serie begint met de training in Amerika voorafgaand aan de landing in Normandië en eindigt in het “Adelaarsnest” van Adolf Hitler, aan het einde van de oorlog. Band of Brothers is gebaseerd op het gelijknamige boek van Stephen Ambrose.

Met deze televisieserie speel ik eigenlijk een beetje vals omdat ik het tot nu toe alleen nog over films heb gehad. Maar Band of Brothers is gewoon té goed om niet te noemen. Band of Brothers is een sensatie om naar te kijken, Behalve de acteurs, begint iedere aflevering met een kort interview met de echte soldaten. De inmiddels oude mannen delen iets van hun ervaring. Maar ook de muziek, de acteurs en de prachtig gefilmde scènes zorgen er voor dat Band of Brothers kippenvel tot op het bot geeft. Ook als je niet van ‘oorlogsfilms’ houdt is dit toch een héle mooie serie.

 

Heb jij al een van de films gezien? En naar welke film ben jij benieuwd?

2 Comments Vijf tranentrekkers die je niet mag missen II

  1. arianekuijt 14 april 2015 at 21:16

    Selma wil ik nog erg graag zien! En je hebt me nu ook benieuwd gemaakt naar Band of Brothers, maar eerst de huidige series die ik kijk maar eens afkijken, anders raak ik in de war, haha.

    Reply

Plaats een reactie