Het succes van falen

We groeien op met het idee dat falen geen optie is. Imperfecties moeten weggestopt worden en misstappen worden genadeloos afgestraft. We streven allemaal zo naar perfectie en succes is de énige weg. Fouten maken is menselijk, maar waarom verbergen we ze dan zo graag? En hoe zit het dan met de succesvollen der aarde? Faalden zij nooit? Zijn zij perfect? Werd Steve Jobs pionier van de computerindustrie omdat hij nóóit een fout maakte? Werd Richard Branson één van de meest succesvolste zakenmannen omdat hij geen enkele imperfectie had? Werd Walt Disney in één klap gigantisch succesvol zonder horten of stoten?

Natuurlijk niet. Achter ieder succesverhaal zit een verhaal vol foute keuzes, imperfecties en mislukkingen. Maar dat is niet negatief, want fouten vertellen je juist heel veel. Je kunt altijd een TomTom gebruiken, maar misschien is een verkeerde afslag ook wel zo slecht nog niet. Wie weet wat er zich achter die verkeerde afslag bevindt. Als je altijd maar op safe speelt en streeft naar perfectie, zul je ook nooit succesvol worden.

RICHARD BRANSON

Steve Jobs was 30 jaar en weggetrapt uit het bedrijf die hij mede had opgericht. Het bedrijf wat hij daarna oprichtte flopte. Walt Disney werd ontslagen bij een krant omdat hij geen originele ideeën had en zijn dosis fantasie te kort schoot. Richard Branson was dyslectisch, faalde voor IQ-toetsen en maakte nooit zijn studie af. Ook zij kenden tegenslagen, maar gingen niet bij de pakken neerzitten. Ze gebruikten deze misstappen, om het de volgende keer beter te doen. Alleen als je durft te falen kun je de lat hoger leggen en veel meer bereiken.

WALT DISNEY

Waarom is het verhaal van Columbus een succesverhaal, terwijl hij er eigenlijk in mislukte India te bereiken? Omdat aan iedere imperfectie een keerzijde zit. Hij mislukte in het vinden van India, maar vond een nieuw continent, namelijk Amerika. Bij iedere fout die je maakt misluk je in je doel, maar creëer je nieuwe mogelijkheden. Van misstappen leren we zoveel meer dan van succesverhalen. Wie niet durft te falen zal zijn hele leven af blijven vragen wat er gebeurd zou zijn als ze die ene kans toch hadden aangepakt. Misschien is falen wel de enige weg naar succes.

4 Comments Het succes van falen

 1. arianekuijt 17 juni 2015 at 15:50

  Heel erg inspirerend! Begin in september aan een nieuwe opleiding waar ik onzeker over ben of ik het wel kan, dus ik heb je post opgeslagen. Dan kan ik hem teruglezen als ik het nodig heb!

  Reply
  1. Birgit 8 november 2015 at 14:49

   Dankjewel Ariane. Dat is echt een heel mooi compliment. :)

 2. Floor 8 november 2015 at 21:04

  Wat een goed artikel om te lezen als het even niet zo gaat als je in je hoofd had! Ik ga hem zeker even onthouden

  Reply
  1. Birgit 9 november 2015 at 14:27

   Fijn compliment. Hopelijk heb je het artikel voorlopig nog niet nodig! :)

Plaats een reactie