MH17: Om nooit meer terug te keren

Ik ken het opzwepende gevoel van Schiphol. De euforie van op vakantie gaan. Eindelijk genieten. De zon tegemoet. Koffers vol met korte broeken, strandlakens, tandenborstels, ondergoed en zwemkleding. De teenslippers misschien al aan. Een paar uur later werd deze met zorg ingepakte bagage smeulend in het gras teruggevonden. Samen met de lichamen.

Grote boze mannen slalomden tussen wrakstukken, lichamen en bagage. Paspoorten, boeken, knuffels, zonnebrillen, kleding en stukjes vliegtuig werden opgeraapt en vervolgens met dezelfde vaart, als het vliegtuig zijn neergang maakte, terug op de grond gegooid. Alsof het afval was. Alsof het niet een uur eerder nog aan liefdevolle families toebehoorden.

Weken, misschien zelfs maanden werd er naar de reis uitgekeken. Er was hard gespaard. Een zonvakantie, familie opzoeken, terug naar huis of doorvliegen naar een andere bestemming. Allemaal individuen met een eigen bestemming en een eigen verhaal, maar met één ding gemeen: op 17 juli 2014 stapten zij op de beruchte vlucht MH17 om nooit meer terug te keren. Zij zullen voor altijd slachtoffers zijn.

Schiphol (AMS) – eindbestemming: de dood

Dag mama, dag papa. Dag opa, dag oma. Dag broertje, dag zusje. Dag vriendje, dag vriendinnetje.” 

Dag John Alder, dag Christopher Allen, dag Ian Allen, dag John Allen, dag Julian Allen, dag Stephen Leslie Anderson, dag Andre Anghel, dag Mabel Anthonysamy, dag Ithamar Avnon, dag Robert Ayley, dag Joyce Baay, dag Theresa Baker, dag Wayne Baker, dag Willem Bakker, dag Rowen Bats, dag Emma Bell, dag Muhamad Firdaus Bin Abdul Rahim, dag Mohd Ghafar Bin Abu Bakar, dag Ahmad Hakimi Bin Hanapi, dag Shaikh Mohd Noor Bin Mahmood, dag Wan Amran Bin Wan Hussin, dag Natashja Binda, dag Muhammad Afruz Bintambi, dag Muhammad Afzal Bintambi, dag Dora Shahila Kassim, dag Nur Shazana Binti Mohamed Salleh, dag Hamfazlin Sham Binti Mohamedarifin, dag Mastura Binti Mustafa, dag Azrina Binti Yakob, dag Marsha Azmeena Bintitambi, dagHelen Borgsteede, dag Elsemiek de Borst, dag Catharina Bras, dag Wilhelmina Louise Broghammer, dag Therese Brouwer, dag Elisabeth Brouwers, dagBarbara Maria de Bruin, dag Anton Camfferman, dag Benoit Chardome, dag Chong Yee Pengh, dag Eugene Choo Jin Leong, dag Carol Clancy, dag Michael Clancy, dag Regis Crolla, dag Edith Cuijpers, dag Auke Dalstra, dag Cameron Dalziel, dag Minhchau Dang, dag Quocduy Dang, dag Francesca Davison, dag Liam Davison, dag, Liliane Derden, dag Shaliza Zaini Dewa, dag Donny Toekiran Djodikromo, dag April van Doorn, dag Caroline van Doorn, dag Gijsbert van Duijn, dag Fatima Dyczynski, dag Petronella van Eldijk, dag Lisanne Laura Engels, dag Tamara Ernst, dag Emma Essers, dag Peter Essers, dag Valentijn Essers, dag Shun Po Fan, dag Ming Lee Foo, dag Bryce Fredriksz, dag Ariza Binti Gazalee, dag Rene van Geene, dag Angelique Gianotten, dag Kaela Maya Jay Goes, dag Paul Goes, dag Laurens van der Graaff, dag Marco Grippeling, dag Wilhelmus Grootscholten, dag Jill Helen Guard, dag Roger Watson Guard, dag Darryl Gunawan, dag Hadiono Gunawan, dag Irene Gunawan, dag Sherryl Gunawan, dag Johanna de Haan, dag Annemieke Hakse, dag Davy Joseph Gerardus Hally, dag Megan Hally, dag Yuli Hastini, dag Geertruida Heemskerk, dag Lidwina Heerkens, dag Erik Peter van Heijningen, dag Zeger Leonard van Heijningen, dag Robin Hemelrijk, dag Johannes Rudolfus van den Hende, dag Marnix Reduan van den Hende, dag Piers Adnan van den Hende, dag Margaux Larissa van den Hende, dag Hendry, dag Susan Hijmans, dag Andrew Hoare, dag Friso Hoare, dag Jasper Hoare, dag Katharina Hoonakker, dag Howard Horder, dag Susan Horder, dag Astrid Hornikx, dag Pieter Jan Willem Huijbers, dag Arnoud Huizen, dag Yelena Clarice Huizen, dag Maria Huntjens, dag Olga Ioppa, dag Cornelia Janssen, dag Kevin Jesurun, dag Rishi Jhinkoe, dag Tambi Bin Jiee, dag Annetje de Jong, dag Subashni Jretnam, dag Mattheus Kamsma, dag Qui Kamsma, dag Yvonne Kappen, dag Vickiline Kurniati Kardia, dag Karamjitsingh Karnailsingh, dag Karlijn Keijzer, dag Allard van Keulen, dag Jeroen van Keulen, dag Robert van Keulen, dag Barry Kooijmans, dag Isa Kooijmans, dag Mira Kooijmans, dag Oscar Kotte, dag Remco Kotte, dag Lorenzo van de Kraats, dag Robert Jan van de Kraats, dag Hendrik Rokus Kroon, dag Pim Wilhelm de Kuijer, dag Johannes Lahaye, dag Gerda Leliana Lahenda, dag Hubertus Lambregts, dag Joseph Lange, dag Petra van Langeveld, dag Gabriele Lauschet, dag Jianhan Benjamin Lee, dag Kiah Yeen Lee, dag Mona Cheng Sim Lee, dag Why Keong Lee, dag Lee Pin Hui, dag Saskia de Leeuw, dag Jennifer van der Leij, dag Yau Chee Liew, dag Mark van der Linde, dag Merel van der Linde, dag Robert van der Linde, Yanhwa Loh, dag Klaas Willem van Luik, dag Henricus Maas, dag Edel Mahady, dag Emiel Mahler, dag Lisa Marckelbach, dag Elizabeth Martens, dag Sandra Martens, dag Evie Coco Anne Maslin, dag Mo Robert Anderson Maslin, dag Otis Samuel Frederick Maslin, dag Tina Pauline Mastenbroek, dag Richard Mayne, dag Mohdalibin Mdsalim, dag Bente van der Meer, dag Fleur van der Meer, dag Sophie van der Meer, dag Ingrid Meijer, dag Sascha Meijer, dag Gerardus Menke, dag Mary Menke, dag Lucie Paula Maria van Mens, dag Hannah Sophia Meuleman, dag Anelene Rostijem Misran, dag Augustinus Moors, dag Jeroen van de Mortel, dag Milia van de Mortel, dag Adinda Larasati Putri van Muijlwijk, dag Emile van Muijlwijk, dag Meling Anak Mula, dag Johanna Nelissen, dag Lyeti Elisabeth Ng, dag Qing Zheng Ng, dag Shiing Ng, dag Ngoc Minh Nguyen, dag Tim Nieburg, dag Stefan van Nielen, dag Dafne Nieveen, dag Tallander Franciscus Niewold, dag Rahimmah Noor, dag Jan Noreilde, dag Steven Noreilde, dag Nicoll Charles Anderson Norris, dag Jolette Nuesink, dag Jack Samuel O’Brien, dag Daisy Oehlers, dag Victor Oreshkin, dag Julian Ottochian, dag Sergio Ottochian, dag Lubberta Palm, dag Miguel Panduwinata, dag Shaka Panduwinata, dag Hasni Hardi Bin Parlan, dag Johnny Paulissen, dag Martin Paulissen, dag Sri Paulissen, dag Sjors Adrianus Pijnenburg, dag Robert Ploeg, dag Alex Ploeg, dag Benjamin Pocock, dag Ericus van der Poel, dag Kaushalya Jairamdas Datas Punjabi, dag Hielkje Raap, dag Angeline Premila Rajandaran, dag Jeroen Renkers, dag Tim Renkers, dag Esther de Ridder, dag Daisy Risah, dag Albert Rizk, dag Maree Rizk, dag Joop Albert de Roo, dag Catharina Ruijter, dag Arjen Ryder, dag Yvonne Ryder, dag Christiene de Sadeleer, dag Paulus van der Sande, dag Steven van der Sande, dag Tessa van der Sande, dag Sanjid Singh Sandhu, dag Inge van der Sar, dag Quinn Schansman, dag Cornelis Schilder, dag Christina Anna Elisa van den Schoor, dag Maria Adriana de Schutter, dag Rik Schuyesmans, dag Helena Sidelik, dag Bintiparawira Sitiamirah, dag Matthew Ezekial Sivagnanam, dag Paul Rajasingam Sivagnanam, dag Gary Slok, dag Carlijn Smallenburg, dag Charles Smallenburg, dag Werther Smallenburg, dag Maria Smolders, dag Jane M Adi Soetjipto, dag Peter Souren, dag Reinmar Specken, dag Jan van der Steen, dag Cornelia Stuiver, dag Wayan Sujana, dag Supartini, dag Liam Sweeney, dag Muhammad Afif Bin Tambi, dag Charles Eliza David Tamtelahitu, dag Siew Poh Tan, dag Elaine Teoh, dag Yodricunda Theistiasih, dag Glenn Raymond Thomas, dag Mary Tiernan, dag Gerardus Timmers, dag Cornelia Tol, dag Jacqueline van Tongeren, dag Hendrik Jan Tournier, dag Remco Trugg, dag Tess Trugg, dag Liv Trugg, dag Thamsanqa Uijterlinde, dag Anthonius van Veldhuizen, dag Pijke van Veldhuizen, dag Quint van Veldhuizen, dag Kim Elisa Petronella Verhaegh, dag Marie Vermeulen, dag Erik Vleesenbeek, dag Cornelia Voorham, dag Wouter Vorsselman, dag Maarten de Vos, dag Eline Vranckx, dag Huub van Vreeswijk, dag Aafke de Vries, dag Esther de Waal, dag Hendrik Wagemans, dag Brett Wals, dag Jeroen Wals, dag Jinte Wals, dag Solenn Wals, dag Amel Wals, dag Frank van der Weide, dag Leonardus Wels, dag Sem Wels, dag Ineke Westerveld, dag Ketut Wiartini, dag Winneke van Wiggen, dag Marit Witteveen, dag Willem Witteveen, dag Ninik Yuriani, dag Desiree Zantkuijl, dag Frederique van Zijtveld, dag Robert Jan van Zijtveld.

Rust zacht.

7 Comments MH17: Om nooit meer terug te keren

 1. Kaylee Joosten 17 juli 2015 at 12:14

  Wat een mooi gebaar voor alle nabestaande.

  Bij ons in het dorp is het nog altijd stil. Dag Nicole, Dag Jeroen, Dag Brett, Dag Jinte, Dag Amèl & Dag Solenn. Het gemis blijft vooraltijd achter in ons dorp en in onze harten.

  Reply
  1. Birgit 17 juli 2015 at 12:24

   Daar word ik heel stil van Kaylee. Sterkte. <3

 2. Kaylee Joosten 17 juli 2015 at 12:33

  Het is zwaar en om stil van te worden, helaas.. Dankjewel! Ik vind echt mooi wat je geschreven hebt!

  Reply
  1. Birgit 17 juli 2015 at 12:38

   Dat kan ik heel goed begrijpen. Dankjewel, lief van je.

 3. Vera 17 juli 2015 at 13:56

  Met tranen in mijn ogen lees ik dit door. MH17 zal nooit vergeten worden.

  Reply
  1. Birgit 19 juli 2015 at 22:02

   Inderdaad Vera! Dankjewel.

Plaats een reactie