Vijf tranentrekkers die je niet mag missen III

Er is veel naar gevraagd, dus vandaag, speciaal voor jullie, deel drie van vijf tranentrekkers die je niet mag missen. Ik heb weer vijf prachtige films voor je op een rij gezet. Films die verrassend mooi zijn, of misschien toch nog wat voor de hand liggend, maar zéker stuk voor stuk de moeite waard.

tfios

The Fault in Our Stars

Hazel en Gus zijn twee tieners die een wrange humor, een minachting voor het conventionele en de liefde delen. Ze hebben elkaar ontmoet bij een praatgroep voor kankerpatiënten. Hun relatie is des te wonderbaarlijker gezien het feit dat Hazels andere constante metgezel een zuurstoftank is en Gus vaak grappen maakt over zijn beenprothese. Gebaseerd op het boek De Weeffout in onze sterren van John Green.

The Fault in Our Stars toont de keiharde realiteit van twee doodzieke tieners, die ondanks de kanker, luchtig in het leven staan. De film gaat over veel meer dan kanker, het gaat over humor,  de kwetsbare relatie tussen twee tieners en onvoorwaardelijke vriendschap. The Fault in Our Stars is een ontroerend mooie tranentrekker waarvoor je echt geen tiener hoeft te zijn. Zet die zakdoeken maar klaar!

SCHINDLER

Schindler’s List

In Schindler’s List besluit de op het oog ijdele en gierige Duitse zakenman Oskar Schindler tijdens het Nazi-regime zijn fabriek te gaan gebruiken als vluchtplaats voor Joden. Hij wist op deze manier zo’n 1100 Joden van de gaskamers van Auschwitz te redden.

Schindler’s List is een film die iedereen gezien moet hebben. Een ware klassieker die in dit lijstje zeker niet mag ontbreken. De prachtige film staat in alle toplijsten en won meerdere oscars. Een echte must-see!

PURSUIT

The Pursuit of Happyness

De jaren tachtig begonnen in de Verenigde Staten met hoge werkloosheid, een enorme inflatie en scherpe klasseverschillen. Toen president Reagan in 1981 benoemd werd, beloofde hij daar een einde aan te maken door belastingverlaging voor bedrijven en inkrimping van de regering. Deze mislukte vorm van vrijemarktpolitiek wordt wel omschreven als ‘Reaganomics’ en zorgde aan het einde van zijn presidentiële leiderschap tot een sterk toegenomen staatsschuld en begrotingstekort. Will Smith speelt in het op feiten berustende Pursuit of Happyness een slachtoffer van diezelfde schrale jaren tachtig.

Deze film heb ik zelf vorige week pas voor het eerst gezien. Over tranentrekkers gesproken: ik heb nog nooit zó hard tijdens een film gehuild. Halverwege begon ik en twintig minuten na het eind van de film stopte ik pas. Ik was zo ontzettend geraakt door dit ontroerende waargebeurde verhaal. Ga deze film zien!

mysisterskeeper

My Sister’s Keeper

Kate en Anna hebben een band die hechter is dan die van de meeste zusjes: hoewel Kate ouder is, is ze afhankelijk van haar kleine zusje. Haar leven ligt zelfs in de handen van Anna, zij is namelijk een ‘donorbaby’, een kind dat geboren is om lichaamsdelen af te staan aan haar zus als die deze nodig heeft. Anna besluit dat dit niet langer zo door kan gaan en regelt een advocaat. Sara is een liefhebbende echtgenote en moeder die haar carrière als advocaat heeft opgegeven om voor haar dochter te zorgen. Ze verliest zichzelf soms in haar rol als de toegewijde zorgverlener die ze is geworden in haar strijd om Kate te redden. 

My Sister’s Keeper is een tranentrekker eerste klas. Ik keek deze prachtige film voor het eerst in het vliegtuig naar Amerika. Toen de stewardess aan mijn vader vroeg wat er met mij aan de hand was (ik was keihard aan het huilen) wees hij naar het tv-schermpje, waarop de stewardess lachte. Een onwaarschijnlijk mooie, ontroerende, droevige film die je maar beter alleen, in het donker, onder begeleiding van chocolade en zakdoekjes kan kijken.

FREEDOMWRITERS

Freedom Writers

Een idealistische blanke vrouw wordt lerares op een school met kansarme jongeren uit een gevaarlijke wijk in de binnenstad. In het begin wordt ze niet geaccepteerd door haar (veelal gekleurde) leerlingen, maar gaandeweg krijgt ze door hoe ze het respect van de scholieren kan winnen en slaagt ze erin hen te inspireren tot het maken van schoolwerk en het halen van goede cijfers. 

Ook deze film heb ik nog niet zolang geleden gezien. Een ontzettende mooie waargebeurde film over kansarme jongeren die voor het eerst in hun leven echt gezien worden door hun nieuwe lerares. Ze inspireert de jongeren door hun milieu te begrijpen en ze verschillende kansen te bieden. Misschien geen tranentrekker, maar toch héél mooi.

Heb jij al een van de films gezien? En naar welke film ben jij benieuwd?

2 Comments Vijf tranentrekkers die je niet mag missen III

  1. arianekuijt 27 juli 2015 at 12:26

    Ik heb geen één van deze films gezien, maar ik wil de Fault in Our Stars wel heel graag zien. Ik neem het me al een tijd voor, maar het komt er steeds niet van. Van de andere films had ik wel wat gehoord, maar van Freedom Writers niet, klinkt interessant!

    Reply
  2. artisticstateofmind 27 juli 2015 at 21:18

    Freedom Writers is inderdaad heeel goed!

    Reply

Plaats een reactie