Uitgelezen in juli

Lezen is, naast schrijven, mijn grootste hobby. Al als kleine krullenbol las ik boeken in sneltrein vaart uit. Ik verstopte me dan in een hoekje, of ik dwaalde met mijn neus in een boek door het huis. Regelmatig moest mijn moeder ’s nachts naar boven komen om het licht uit te doen, omdat ik dan nóg aan het lezen was. Door de jaren heen heb ik een indrukwekkende collectie opgebouwd. Het lezen van een boek is voor mij me-time; om bij te komen na een drukke dag, aan het strand op vakantie of in een warm bad met een lekker kopje thee. Vanaf nu deel ik dan ook graag al mijn uitgelezen boeken van de afgelopen maand met jullie.

thecuriousincident

Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht

Christopher is een vijftienjarige jongen met het syndroom van Asperger, een vorm van autisme. Hij weet veel van wiskunde, weinig van mensen. Hij is dol op lijstjes, patronen en de waarheid, maar heeft een hekel aan de kleuren geel en bruin en wil niet aangeraakt worden. Normaal gaat Christopher niet verder dan het eind van de straat, maar wanneer blijkt dat de hond van de buurvrouw vermoord is, gaat hij op onderzoek uit. Hij begint een indrukwekkende reis die zijn veilige wereldje compleet overhoop gooit.

Hoe oud je ook bent, Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht dringt binnen, tot diep in je hart. Het is ontzettend beeldend geschreven en geeft een mooi kijkje in het leven van een autistische jongen. Gedurende de 208 bladzijdes waan je je in de wereld van Christopher. Een echte aanrader voor jong en oud.

hendrikgroen

Pogingen iets van het leven te maken
Het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83 1/4 jaar

Hendrik Groen mag dan oud zijn, hij is nog lang niet dood. Toegegeven: zijn dagelijkse wandelingen worden steeds korter omdat zijn benen niet meer willen en hij moet regelmatig naar de huisarts. Technisch gesproken is hij bejaard. Maar waarom zou het leven dan alleen nog maar moeten bestaan uit koffie drinken achter de geraniums en wachten op het einde? In korte, ogenschijnlijk luchtige, maar vooral openhartige dagboekfragmenten laat Hendrik Groen je een jaar lang meeleven met alle ups en downs van het leven in een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord. Op de laatste dag van het jaar zal het nog moeilijk zijn om afscheid nemen van dit charmante personage… 

Het is dat ik de twee liefste opa’s van de wereld heb, anders wilde ik graag Hendrik Groen als opa. Hendrik Groen is één van de leukste bejaarden. Hij heeft humor, een goed observatievermogen en is erg scherp. Samen met zijn vrienden van de oud, maar niet doodclub beleeft hij de leukste avonturen. Daarnaast is het ook erg leuk dat het in Amsterdam-Noord (the place to be) afspeelt, waardoor ik als import-Noorderling een hoop herken. Wie weet loop ik de geheimzinnige meneer Groen nog een keer tegen het lijf. Het is namelijk niet bekend wie Hendrik Groen is.
Het is een erg geestig boek die je tegelijkertijd ook niet in de koude kleren gaat zitten. Alzheimer, beroertes en de dood, op zijn oude dag krijgt Hendrik Groen er vaker mee te maken dan hem lief is. Echt zo’n boek waarvan je baalt als hij uitgelezen is. Geheimzinnige Hendrik Groen, schrijf je alsjeblieft nog een vervolg?

rosieproject

Het Rosie Project

De autistische Don Tillman doceert genetica aan de universiteit. Hij is superintelligent, kan geweldig koken en is op zoek naar een vrouw. Door zijn sociale onhandigheid is hij echter nooit verder gekomen dan een eerste date. Met behulp van een zestien pagina’s tellende vragenlijst hoopt hij zijn perfecte partner te vinden. Maar dan komt Rosie Jarman in zijn leven: verre van perfect, maar wel intelligent en mooi. En ze is ook op zoek naar haar biologische vader – een zoektocht waarbij Don haar misschien zou kunnen helpen.

Alle lovende recensies wekte toch zekere nieuwsgierigheid bij mij op. Dus besloot ik ook deze maand, na het uitlezen van Hendrik Groen, Het Rosie Project te lezen. En wat een fan-tas-tisch boek! Het is een ontzettend levendig boek die je meesleept en keer op keer raakt. De sociale stunteligheid van Don levert hilarische situaties op en hij heeft een hele mooie, simpele kijk op de wereld. Naast dat het een grappig boek is, is het ook een heel mooi ontroerend verhaal. Gelukkig ligt er nog een deel twee op me te wachten, want ook Het Rosie Project was véél te snel uitgelezen.

Deze maand was een prachtige vangst. Alle drie de boeken waren echt pareltjes. Voor de volgende maand ligt er alweer een stapeltje klaar, ik ben benieuwd wat augustus mij gaat brengen.

Welk boek heb jij deze maand uitgelezen?

12 Comments Uitgelezen in juli

 1. youniqueblog 30 juli 2015 at 12:12

  Het Rosie Project lijkt mij ook súperleuk! Zelf heb ik pas geleden Yes – 50 scientifically proven ways to be persuasive gelezen. Niet echt een leesboek, maar wel héél interessant.

  Reply
  1. Birgit 30 juli 2015 at 12:19

   Meenemen naar New York dan maar? Haha. Ik kende het boek nog niet, maar ik heb hem net even gegoogeld. Lijkt me inderdaad héél erg interessant. Die ga ik onthouden, dankjewel! :)

 2. Chantal 30 juli 2015 at 12:54

  Het geheime dagboek van Hendrik Groen wil ik ook graag nog eens lezen.

  Reply
  1. Birgit 30 juli 2015 at 14:22

   Je wordt spontaan verliefd op Hendrik Groen!

 3. Kaylee Roxanne 30 juli 2015 at 13:43

  Wat een leuke quotes ook, die maken de verhalen gelijk levendig. Zelf lees ik niet (meer) zo veel, maar een goed boek is inderdaad de ultieme vorm van me-time!

  Reply
  1. Birgit 30 juli 2015 at 14:21

   Ja leuk hè. Wat jammer, wie weet binnenkort weer?! Deze boeken zijn in ieder geval een goede reden om weer te beginnen. :)

 4. Do 30 juli 2015 at 14:11

  Leuke boeken heb je gelezen. Ik heb de eerste en de laatste zelf ook gelezen en ik vond ze beiden erg leuk. Ik ben nu wel benieuwd naar het tweede boek.

  Reply
  1. Birgit 30 juli 2015 at 14:21

   Gaaf zijn ze hè? Die tweede moet je dan ook écht gaan lezen. Super leuk boek!

 5. Isolde 30 juli 2015 at 17:59

  Leuk, leuk, leuk! Rosie Project vond ik ook geweldig en de andere twee staan al een tijdje op mijn lijstje. Die gaan er zeker komen binnenkort, na deze recensies. Ik las onlangs ‘Happiness for beginners’ (gewoon een roman, ondanks dat de titel wat zelfhulpachtig aandoet) en heb nu ‘One day’ klaarliggen.

  Reply
  1. Birgit 3 februari 2016 at 22:49

   Leuk om te horen Isolde! Ik ga de boeken die jij genoemd hebt even opzoeken :-).

 6. Blue Waffle van Lieper Biesterveld 3 februari 2016 at 22:16

  Je zou de Donad Duck eens moeten lezen! Heel diepgaand, een hoog literair diepzinnig meesterwerk!

  Reply
  1. Birgit 3 februari 2016 at 22:48

   Donad Duck? Nooit van gehoord. ;-)

Plaats een reactie