Joost Zwagerman: Na je dood zul je nooit echt helemaal verdwenen zijn

Het push-bericht van NOS kwam gisterenavond als een schok. Thuis op de bank viel het even stil. Schrijver, dichter en essayist Joost Zwagerman heeft gisteren zelfmoord gepleegd, meldt de Volkskrant. Zijn uitgeverij de Arbeiderspers bracht dit afschuwelijke nieuws naar buiten.

Zwagerman was een geliefde gast bij De Wereld Draait Door waar hij met pure passie en geestdrift over de kunsten praatte. Samen met Connie Palmen en Arnold Grunberg behoorde Zwagerman tot de grootste van zijn generatie. Boeken als Gimmick!, Vals Licht en de Buitenvrouw werden genomineerd voor literaire prijzen en vertaald. Ook mocht Zwagerman niet ontbreken op de leeslijst van de gemiddelde scholier, want voor zovelen begon de liefde voor literatuur bij hem.

De schrijver was al geruime tijd depressief. Maar het bijzondere was dat hij er eerlijk voor uit kwam. Hij was open over zijn gevoelens en angsten, zoals hij hier in De Wereld Draait door openlijk over vertelde. Toch verloor hij de strijd. Zijn depressie had uiteindelijk een groter uithoudingsvermogen dan zijn droom tot ooit beter worden.

Joost Zwagerman opende zoveel puberogen met zijn verhalen en wakkerde de liefde voor literatuur aan. Joost, opdat je voor altijd voort mag leven in je prachtige boeken.

 Na je dood blijf je niet alleen achter in de herinneringen van je dierbaren, maar ook in de textuur en het DNA van kunstwerken die je dierbaar waren. Bij leven bieden kunstwerken de sensatie om uit jezelf te verdwijnen; na je dood zul je nooit echt helemaal verdwenen zijn.

Joost Zwagerman

Plaats een reactie