De arme Nederlander

Beste vluchteling ergens op een bootje rondom Griekenland,

Ik snap dat het allemaal best vervelend is. Je bent je thuis ontvlucht, hebt daar duizenden euro’s voor betaald en drijft nu op een bootje rond; hopend op een beter leven. Je zal misschien wel al heel veel dierbaren hebben verloren, maar je moet begrijpen, in Nederland is het óók niet makkelijk.

Om te beginnen met de zorg. Daar is een hoop mee mis en daar heeft het hele land ontzettend onder te lijden. Zo moet oma uren rondzwemmen in haar poepluier en moet opa soms de héle avond verplicht naar Geer & Goor kijken. Ook hoorde ik van de week dat je in Purmerend eenentwintig jaar moet wachten op een sociale huurwoning. Je zou maar per se dáár willen wonen en dan ook nog afhankelijk zijn van de sociale huur. Niet niks.

De studenten moeten voortaan hun studiefinanciering bij elkaar lenen en dan hebben we ook nog die allesvernietigende festivals in onze bossen en parken. Natuurlijk hebben we de crisis, Jan Mulder die zich over dingen verbaast en dit óók nog eens op nationale televisie uitspreekt. Maar het allerergste is de Zwarte Pieten discussie. Een onvoorstelbaar grote donkere zwarte wolk die over ons land hangt, want welke kleur moet zo’n Piet op de verpakking van een zak kruidnoten nou eigenlijk zijn?

Een uitvlucht uit dit verschrikkelijke land lijkt me daarom zo gek nog niet. Best leuk eigenlijk, zo’n overtochtje naar een warm land, want hier regent het de hele tijd. Zou ik dan misschien je bootje mogen lenen? Ik ben immers ook maar een arme Nederlander.

5 Comments De arme Nederlander

 1. jennifersylvana 24 september 2015 at 20:21

  Wauw, ik wilde na het zien van je inleidende tekst op FB echt boos worden, maar tijdens het lezen ontdekte ik de leuke schrijfstijl en bedoeling erachter! Leuk stukje.

  Reply
  1. Birgit 28 september 2015 at 10:08

   Grappig dat je dat zegt, dat was namelijk ook de bedoeling haha. Bedankt! X

 2. Juliet 24 september 2015 at 22:52

  Super sterk geschreven.

  Reply
  1. Birgit 28 september 2015 at 10:07

   Dankjewel Juliet! X

 3. Pingback: Amsterdam Dance Event: Euforischer dan de dosis MDMA in een ADE pil

Plaats een reactie