Vijf boeken die een herfstdip tegen gaan

De blaadjes vallen van de bomen, het wordt eerder donker. Voel je je lusteloos en vermoeid? Lijkt tien series op Netflix kijken het enige zinnige wat je kan doen en tel jij nu al af richting de zomer? Misschien heb je dan last van een herfstdipje.

Geef dan niet toe aan je lusteloosheid, laat Netflix maar even voor wat het is, maar ga eens een boek lezen! Een boek lezen is namelijk niet alleen leuk, maar ook goed voor je fantasie en creativiteit. Met een positieve mindset en een goed boek verdwijnt jouw dip als sneeuw voor de zon. Ik heb vijf boeken voor je uitgekozen die zó ontzettend leuk zijn, dat ze je direct uit je dip slepen. Hup! Zet een kop thee en ga lekker lezen.

de 100jarige man

De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween

Allan wordt honderd en dat wordt groots gevierd in het bejaardentehuis, behalve dan dat de jarige het op zijn heupen krijgt en kort voordat het feest losbarst, vertrekt. De tijd die hem rest kan hij beter besteden vindt hij. Dus klimt hij uit het raam en verdwijnt. 

De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween wordt een soort roadtrip waarbij je de spannende avonturen van Allan meemaakt. Het verhaal zit vol met humor en absurde gebeurtenissen en sleept je helemaal mee, waardoor je jouw herfstdip meteen vergeet. Ondanks er af en toe een karakter sneuvelt en het soms een beetje ongeloofwaardig is, is dit boek vooral ontzettend positief en hilarisch.

Taal is zeg maar echt mijn ding

Taal is zeg maar echt mijn ding

Taal is zeg maar echt mijn ding gaat over taal. Niet over hoe het zou moeten, of hoe verschrikkelijk het is dat er mensen zijn die ‘groter als mij’ zeggen. Nee, het gaat over taal zoals die op dit moment gesproken wordt. Soms walgelijk, soms aandoenlijk. Wat volgens Paulien Cornelisse in ieder geval vaststaat, is dat mensen bíjna nóóit zeggen wat ze bedoelen. (‘Als ik even heel eerlijk ben’ lijkt de opmaat tot vriendelijk commentaar, maar is meestal de inleiding tot keiharde kritiek onder de gordel). Je hebt ook mensen die niet willen toegeven dat de discussie inmiddels een ruzie aan het worden is. Die zeggen bijvoorbeeld: ‘Grappig dat je dat zegt,’ terwijl het helemaal niet grappig is.

Dit is Paulien Cornelisse op haar best. Taalvirtuoos, maar bovenal ontzettend geestig. Het boek gaat over de voor iedereen herkenbare, vaak absurde gesprekken en situaties die ontstaan bij misverstanden of ergernissen wanneer mensen met elkaar in gesprek raken. Dit boek is een taalfeestje op en top. Lachen, lachen en nog eens lachen gegarandeerd. Do I need to say more?

HOTEL DE GROTE L

Hotel de Grote L

Hotel de Grote L gaat over de dertienjarige Kos. Hij woont samen met zijn drie zussen; Libbie, de moederlijke oudste, gothic Briek die het liefst in haar muziek verdwijnt en nakomertje Pel die in jurken van haar moeder rond fladderten, in een hotel dat door zijn vader wordt gerund. Zijn moeder overleed drie jaar terug aan kanker. Als de vader van Kos plotseling een hartaanval krijgt, nemen de kinderen het hotel over. Maar een hotel runnen is lastiger dan ze dachten. Tot overmate van ramp blijkt het hotel een fikse betalingsachterstand te hebben en de boel loopt organisatorisch flink in de soep. De gasten klagen en verlaten het hotel. Dat vertellen ze natuurlijk niet aan hun vader. Die heeft al genoeg aan zijn hoofd, want hij krijgt een hartoperatie.

Hotel de Grote L is zoveel meer dan alleen een jeugdboek. Hoewel de gebeurtenissen in het boek af en toe ontzettend triest zijn, is de toon van het boek allesbehalve treurig. De kinderlijke kijk van Kos op dingen zijn aandoenlijk en het boek is ontzettend goed geschreven. Ook voor volwassenen een échte aanrader.

rosie

Het Rosie Project

De autistische Don Tillman doceert genetica aan de universiteit. Hij is superintelligent, kan geweldig koken en is op zoek naar een vrouw. Door zijn sociale onhandigheid is hij echter nooit verder gekomen dan een eerste date. Met behulp van een zestien pagina’s tellende vragenlijst hoopt hij zijn perfecte partner te vinden. Maar dan komt Rosie Jarman in zijn leven: verre van perfect, maar wel intelligent en mooi. En ze is ook op zoek naar haar biologische vader – een zoektocht waarbij Don haar misschien zou kunnen helpen.

Een boek dat je herfstdip als sneeuw voor de zon laat verdwijnen, wát een fan-tas-tisch boek! Het is een ontzettend levendig verhaal, vol humor en mooie scènes. De sociale stunteligheid van Don levert hilarische situaties op en hij heeft een hele mooie, simpele kijk op de wereld. Een glimlach op je gezicht is gegarandeerd!

ontop

On Top

On Top is een inspiratiegids voor jonge vrouwen, vol humor en herkenbare situaties. Selfmade woman Anna Nooshin richtte in 2011 een van de meest succesvolle online magazines van Nederland op. Ze werkt met de grootste merken uit de lifestyle industrie (van Chanel tot Nike) en reist de wereld rond voor haar baan. In On Top deelt ze haar tips en ideeën over hoe ook jij het beste uit jezelf kunt halen. Ze verpakt deze tips in een eerlijk (succes)verhaal, geïllustreerd met vele mooie – never seen before – privéfoto’s waarbij Anna niet terugdeinst om zichzelf van een andere kant te laten zien.

“Oh, een zoveelste blogger die haar succesverhaaltje op schrijft,” dacht ik na het verschijnen van On Top. Na alle lovende recensies ben ik tóch overstag gegaan. Anna schrijft op een vrolijke en leuke manier, maar de reden dat dit boek in dit lijstje staat is het inspirerende aspect van On Top. Anna schrijft uitgebreid over haar quarterlife crisis en de worstelingen van een twintiger. Zit je in een neerwaartse spiraal? Lees dit boek en weet: je bent niet de enige en het komt écht goed!

 

Wat doe jij het liefst tegen een herfstdip?

2 Comments Vijf boeken die een herfstdip tegen gaan

  1. fleursophia 27 oktober 2015 at 18:18

    Ik heb zelf ‘De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween’ en ‘On Top’ gelezen en vond het inspirerende en mooie boeken! Ik zou ook nog heel graag ‘Het Rosie Project’ willen lezen!

    Reply
    1. Birgit 27 oktober 2015 at 19:17

      Leuk zijn ze hè? Het Rosie Project zag ik van de week bij de AKO voor maar een tientje, aanrader dus. Daarna ook zeker Het Rosie Effect lezen, top boeken. X

Plaats een reactie