Film favorieten II

Met een abonnement op Netflix, HBO en een Pathe Unlimited-kaart kan ik het wel zeggen: ik ben een enorme film-fan. Wekelijks ben ik in de bioscoop te vinden en anders kijk ik er wel een thuis op de bank. Mooi, zielig, spannend, romantisch, grappig of juist doodeng. Voor de hand liggend of onbekend, gloednieuw of oud maar goud. Ik heb drie van mijn favorieten op een rijtje gezet. Kijk je mee?

a beautiful mind

A Beautiful Mind

Wiskundig wonderkind John Nash is in het begin van de jaren vijftig student aan de Princeton Universiteit. Hij ontdekt een revolutionaire economische theorie, het zogenaamde Prisoners Dilemma, waardoor Nash wordt opgemerkt door een geheime overheidsorganisatie. Zij zetten zijn wiskundige talent in om geheime codes van de communisten te ontcijferen. John Nash was altijd al een beetje een vreemde eend in de bijt, maar langzamerhand bezwijkt aan de druk en stress van zijn spionagewerk. Hij denkt achtervolgt te worden door communisten en gaat langzamerhand kapot aan schizofrenie en paranoia.  

De Oscarwinnende film vertelt het waargebeurde verhaal van de wiskundige John Nash jr. Russell Crow zet een ijzersterk en levensecht personage neer; zowel tijdens het uitdokteren van de wiskundige formules, als in de scènes waarin Nash compleet overgenomen is door zijn schizofrenie. Dit is Crow in topvorm. Voor sommigen kan de film misschien wat traag aandoen, ik heb in ieder geval honderdvijfendertig minuten lang geïntrigeerd gekeken. Een prachtige kijk in het hoofd van een genie.

CORALINE

Coraline

Coraline verhuist samen met haar ouders naar een heel groot appartement in een andere stad. Coraline verveelt zich hier dood en verlangt terug naar haar oude vriendjes. Ook de constante regen maakt haar niet bepaald vrolijker. Moeder verband de verveelde Coraline uit haar werkkamer, dus besluit ze op onderzoek uit te gaan. In de woonkamer ontdekt ze een geheime deur. De deur komt uit op een muur, maar als ze op een nacht opnieuw de geheime deur opent, geeft deze haar toegang tot een tunnel. Zoals Dorothy in The Wizard of Oz en Alice in Wonderland, komt Coraline terecht in een ‘andere wereld’ met een ‘andere moeder’ die haar opeens wél ziet staan. Het enige vreemde aan deze wereld is dat íedereen zwarte knopen in plaats van ogen heeft. Zodra haar ‘andere moeder’ met twee knopen, een naald en draad komt aanzetten, weet Coraline dat ze héél snel naar huis moet.

Er zijn maar weinig enge kinderfilms, maar Coraline is er een van. Deze stop-motion film is óók voor volwassenen ontzettend vermakelijk. Coraline neemt je mee in een ‘andere wereld’, een zogenaamde spiegelwereld. Alles wat verwelkt, vervelend of verschimmeld is in de echte wereld, blijkt kleurrijk, zoet en warm in de alternatieve wereld, maar is het gras altijd groener aan de overkant? Liefhebber van Tim Burton-achtige sinistere sprookjesfilms? Dan is Coraline zéker een film voor jou.

catchme

Catch Me If You Can

Hij doet zich voor als arts, hoogleraar, advocaat en piloot en niemand twijfelde daar ooit aan. Ondertussen licht Frank Abagnale, nét twintig jaar oud, iedereen op. Zelfs als de FBI hem in de smiezen krijgt, verdwijnt hij keer op keer zonder een spoor achter te laten. Totdat de politie en de FBI samen een internationale klopjacht openen. Catch Me If You Can is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Frank Abagnale, een meesteroplichter die voor zijn eenentwintigste levensjaar al voor miljoenen dollars aan vervalste cheques uitschreef én uitgaf. 

“Is dit écht gebeurd?” Ruim honderdveertig minutenlang heb ik me dit afgevraagd. Frank loopt zonder vliegbrevet de cockpit van een Boeing in en voorziet een patiënt van een diagnose zonder enige medische kennis, maar hij is allesbehalve een boef. Met zijn ‘zelf verdiende’ geld helpt hij zijn vader uit de financiële problemen en is dus, naast charmant, eigenlijk ook gewoon hartstikke lief. De scènes flitsen aan je voorbij, de muziek is goed en topacteurs Tom Hanks en Leonardo DiCaprio maken deze film helemaal compleet. Catch Me If You Can móet je echt gezien hebben, al was het alleen al voor Leonardo DiCaprio. *zwijmel*

Heb jij al een van de films gezien? En naar welke film ben jij benieuwd?

Plaats een reactie