Sterker dan angst en terreur

“We zijn in oorlog,” mompel ik zacht. De schreeuwende vetgedrukte koppen springen van mijn scherm. Ik voel mijn hart bonken in mijn keel. Ik ben twintig jaar en ken de oorlog alleen van televisie en internet, uit boeken en verhalen. Ik ken de oorlog alleen als een monster dat woekert door de straten, mensen genadeloos afslacht: onschuldig of niet, alleen uit beelden op tv van platgebombardeerde steden en huilende kinderen.

Ik ken mijn geschiedenis: van de tachtigjarige oorlog tot de gruweldaden van Hitler. Onze (overgroot)opa’s vechtend aan de linie in Nederlands-Indië en de bombardementen in Vietnam. Ik heb de beelden gezien van Afghanistan en Irak, maar het besef had ik toen nog niet. Ditmaal zijn we niet in oorlog tegen een land, maar tegen een terreurbeweging: de Islamitische Staat. Een terreurbeweging die zegt te handelen uit religieus oogpunt. Nu we niet langer van een ‘conflict’ maar ‘oorlog’ spreken is het menens. Hoe moet je strijden tegen daders die hun eigen dood beschouwen als een religieuze beloning?

Ik ben bijna 21 jaar, oud genoeg om de dreiging en de ernst te beseffen, maar de consequenties ken ik niet. Ik ben een ontwetende twintiger die angst voelt bij de gedachte, maar zich niet laat leiden door het terreur. Vandaag liep ik zonder angstzweet door het centraal station in Amsterdam, donderdag vier ik mijn verjaardag alsof oorlog niet bestaat en zaterdag ga ik gewoon naar een dancefeest, zoals al die mannen en vrouwen in Parijs ook ‘gewoon’ een avondje uit gingen.

Terrorists may plant the seeds of fear, but our tears won’t water them.

Niet één persoon of een groep mensen heeft ergens de macht. Wij, met z’n allen, hebben de macht. Ga niet gebukt voor terroristen, maar leef je leven zoals je dat normaliter ook zou doen. Ga morgen naar je werk, doe boodschappen en ga uiteten. Ga dit weekend naar een sportwedstrijd, een concert, een dancefeest, een restaurant of de bioscoop.

Charlie Chaplin legde het ons ruim 75 jaar geleden al uit in de eindspeech van “The Great Dictator”, één van de mooiste, krachtigste filmspeeches ooit. “Geef jezelf niet aan deze bruten, mannen die jullie verachten, jullie tot slaaf maken, die jullie leven regeren, jullie vertellen wat te doen, wat te denken en wat te voelen!” Leef je leven en wees sterker dan angst en terreur.

De volledige tekst: The Great Dictator – Eindspeech

“I’m sorry, but I don’t want to be an emperor. That’s not my business. I don’t want to rule or conquer anyone. I should like to help everyone, if possible, Jew, Gentile, black man, white. We all want to help one another. Human beings are like that. We want to live by each other’s happiness, not by each other’s misery. We don’t want to hate and despise one another. In this world there is room for everyone. And the good earth is rich and can provide for everyone. The way of life can be free and beautiful, but we have lost the way.

Greed has poisoned men’s souls, has barricaded the world with hate, has goose-stepped us into misery and bloodshed. We have developed speed, but we have shut ourselves in. Machinery that gives abundance has left us in want. Our knowledge has made us cynical. Our cleverness, hard and unkind. We think too much and feel too little. More than machinery we need humanity. More than cleverness we need kindness and gentleness. Without these qualities, life will be violent and all will be lost…

The aeroplane and the radio have brought us closer together. The very nature of these inventions cries out for the goodness in men, cries out for universal brotherhood, for the unity of us all. Even now my voice is reaching millions throughout the world, millions of despairing men, women, and little children, victims of a system that makes men torture and imprison innocent people.

To those who can hear me, I say, do not despair. The misery that is now upon us is but the passing of greed, the bitterness of men who fear the way of human progress. The hate of men will pass, and dictators die, and the power they took from the people will return to the people. And so long as men die, liberty will never perish…

Soldiers! Don’t give yourselves to brutes, men who despise you, enslave you, who regiment your lives, tell you what to do, what to think and what to feel! Who drill you, diet you, treat you like cattle, use you as cannon fodder. Don’t give yourselves to these unnatural men, machine men with machine minds and machine hearts! You are not machines! You are not cattle! You are men! You have the love of humanity in your hearts! You don’t hate! Only the unloved hate, the unloved and the unnatural! Soldiers! Don’t fight for slavery! Fight for liberty!

In the 17th Chapter of St Luke it is written: “the Kingdom of God is within man”, not one man nor a group of men, but in all men! In you! You, the people have the power, the power to create machines. The power to create happiness! You, the people, have the power to make this life free and beautiful, to make this life a wonderful adventure.

Then, in the name of democracy, let us use that power, let us all unite. Let us fight for a new world, a decent world that will give men a chance to work, that will give youth a future and old age a security. By the promise of these things, brutes have risen to power. But they lie! They do not fulfil that promise. They never will!

Dictators free themselves but they enslave the people! Now let us fight to fulfil that promise! Let us fight to free the world, to do away with national barriers, to do away with greed, with hate and intolerance. Let us fight for a world of reason, a world where science and progress will lead to all men’s happiness. Soldiers! in the name of democracy, let us all unite!”

4 Comments Sterker dan angst en terreur

 1. Angele 17 november 2015 at 12:33

  Ontzettend mooi geschreven. Ook ik voel de angst, maar laat me niet leiden door.

  Reply
  1. Birgit 17 november 2015 at 18:06

   Goed zo Angele. Angst is logisch, maar we móeten door! X

 2. Lilian 17 november 2015 at 21:05

  Mooi geschreven! Ik voel me precies zo.

  Reply
  1. Birgit 17 november 2015 at 21:12

   Dankjewel Lilian! X

Plaats een reactie