Geluk kopen

Na jaren gedroomd te hebben, besloot ik rond mijn twintigste verjaardag de daad bij het woord te voegen. Ik had al enige tijd geld opzij gezet en met mijn verjaardagsgeld kon ik mezelf binnenkort trotse eigenaresse van de Louis Vuitton Speedy Damier “30 noemen. Ik zag mezelf al rond paraderen, met mijn droomtas om mijn arm. Hoewel ik netjes het geld gespaard had en regelmatig langs de Louis Vuitton liep, stelde ik mijn bezoek steeds uit. Was deze tas van achthonderd euro echt mijn ultieme geluk? Uiteindelijk ben ik er nooit naar binnen gegaan. 

Natuurlijk zijn dure en mooie spullen fijn. Ik ben behoorlijk materialistisch en word ontzettend blij van nieuwe schoenen, een nieuwe jas, een MAC lipstick of een Tiffany & Co Return To Tiffany’s ketting, matchend bij mijn armband. Maar is er niet meer? Kun je geluk kopen met tassen, jurkjes, schoenen en make-up? Ga ik later terugkijken op dat fantastische paar Louboutins aan mijn eenentwintig-jarige voeten, óf op die geweldige reis naar de andere kant van de wereld?

Laatst waren mijn opa en oma op visite. Best op leeftijd, niet echt gezond meer, maar proberen samen toch nog zoveel moois van de wereld mee te pikken. Zo zaten ze vorige winter nog een aantal maanden in het prachtige Andalusië, Zuid-Spanje. Mijn opa vertelde over zijn avonturen in India, New York en alle andere plekken over de hele wereld, die hij als jonge man maakte. “Ga nog zoveel mooie herinneringen maken,” zei oma. “Nu kan het nog.”

Dat zette me aan het denken. Ik onderzocht mijn hele kamer vol spullen. Natuurlijk heb ik een bed nodig om in te slapen, een bank om op te zitten en een keuken om in te koken. Maar zes spijkerbroeken, is dat niet een beetje overbodig? Of een verzameling dure schoenen, zoals mijn Supertrash laarsjes van ruim tweehonderd euro. Erg leuk, maar hoe gelukkig hebben ze me nou echt gemaakt? Geluk is immers geen bezit, het is een ervaring en dus niet te koop.

Daarom steek ik duizend keer liever mijn tijd en geld in mooie herinneringen: toffe feestjes, avondjes uit en gave reizen. Ik ben nog jong en de wereld staat aan mijn voeten, waarom zou ik dat aan me voorbij laten gaan? Geluk zit in zóveel meer dan mooie spullen, materie is slechts de buitenkant. Ik ben liever mijn reis naar Zuidoost Azië, mijn talloze avondjes dansen met mijn allerbeste vrienden, dan mijn vijf designertassen. Bovendien kun je als je tachtig bent ook nog spullen kopen, die dromen najagen wordt een stuk moeilijker.

Voor mijn eenentwintigste verjaardag heb ik alsnog een tas gekregen. Geen schitterende Louis Vuitton, Chloé of Birkin die mijn outfit compleet maakt, maar een backpack die nog heel veel mooie herinneringen met zich mee gaat dragen. En die Louis Vuitton? Misschien als ik tachtig ben, maar voorlopig ben ik nog lang niet klaar met het maken van herinneringen.

Maken spullen jou écht gelukkig?

7 Comments Geluk kopen

 1. Sabine 29 november 2015 at 18:11

  Hoi Birgit, wat een leuke blog heb je! Ga even verder kijken zo direct :) Ik ben het helemaal met je verhaal eens ook. Ik heb eigenlijk zelf nooit veel om spullen, kleding en dingen gegeven, maar toch had ik altijd wel een goed gevuld huis. Daar kwam ik vooral achter toen ik ging emigreren en letterlijk mijn hele inboedel verkocht. Jeetje wat een troep en spullen! Bij sommige dingen had ik emotionele waarde, maar uiteindelijk heb ik het toch verkocht. Nu woon ik in een huis de helft zo groot als het huis dat ik in NL had en heb ik echt nog weinig spullen. Maar wel heel mooie herinneringen en ervaringen. Die verzamel ik nu in plaats van spullen. En echt, daar word ik zó gelukkig van!

  Reply
  1. Birgit 29 november 2015 at 20:55

   Hé Sabine, dankjewel! Altijd leuk om te horen. Ik heb net een kijkje op je blog genomen en wat gaaf dat je je grote liefde achterna bent gereisd. Ik heb zoveel bewondering voor mensen die hun dromen achterna jagen! Ga vooral door met het verzamelen van die mooie herinneringen en ervaringen, dat zijn de dingen die er uiteindelijk toe doen. Ik ben gek op mooie spulletjes, leuke kleding en make-up, maar vraag mezelf wel steeds vaker af of dit me écht gelukkiger zal maken. Vaak is het antwoord hierop nee! Zoals ik al zei, ik ga veel liever een avondje dansen op een vet feest met mijn beste vrienden, of ik maak een mooie reis met mijn vriend. Dáár word ik ontzettend gelukkig (triljoen keer meer dan van een nieuw jurkje) van en daar kijk ik als oud omaatje later héél graag op terug. Geniet van al het moois! X

 2. Stella 30 november 2015 at 00:01

  Ik word stiekem ook heel blij van spullen. Maar weet je? Spullen maken niet gelukkig. Wel blij. En een blij moment kan weer toevoegen aan je geluk, maar daar niet de basis van zijn. Denk ik. Ik kan ontzettend gelukkig worden van een lief, goed bedacht cadeautje van een vriendin. Of iets dergelijks. Niet dat dat me gelukkig maakt. Hetgene wat me daaraan gelukkig maakt, is het feit dat ik dan zo’n lieve vriendin heb die zoiets voor mij bedenkt. Jeetje, hier had ik nog nooit zo bij stil gestaan. Fijn dat je me hierover aan het denken hebt gezet. Echt een fijn, mooi en waardevol artikel zo. Liefs! X

  Reply
 3. Kim 30 november 2015 at 11:43

  Hoi. Wat heb je dit mooi omschreven. Ik geloof echt dat minimalisme zoveel geluk brengt. Ik raad het anderen oprecht aan.

  Reply
  1. Birgit 30 november 2015 at 19:35

   Dankjewel Kim! Dat denk ik ook, want die honger van ‘ik wil dit’ of ‘ik heb dit nodig’ lijkt toch nooit te stillen..

 4. Hans van Rheenen. 30 november 2015 at 12:05

  Weer heerlijk om te kezen en zo ontzettend waar! Maak van elke dag een feestje en je denkt niet eens meer aan spullen omdat je werkelijk geniet…

  Reply
  1. Birgit 30 november 2015 at 19:34

   Daar heb je helemaal gelijk in, bedankt Hans!

Plaats een reactie