Opgedrongen gezelligheid

Zodra Home Alone in de tv-gids verschijnt, bekruipt me een weeïg gevoel. It’s the most wonderful time of the year, again. Tijd om de boel eens grondig te versieren, de geliefde gourmetstellen van zolder te halen, de drukbezette winkelstraten door te sjezen en oneindig veel bol.com bestellingen te plaatsen. Om over de in de knoop geraakte kerstverlichting, de stress en familieruzies maar te zwijgen.

Mocht ik een favoriete feestdag hebben, dan was het zeker kerst. Zo’n versierde boom in je huis is heerlijk kneuterig en ik ben een grote voorstander van chocolade kerstkransjes. Toch blijft het verrassingselement ieder jaar weer uit. Niet gek overigens, als je al ruim tweeduizend jaar iemands verjaardag blíjft vieren. Sinds jaar en dag eet ik volgens Deense traditie op kerstavond rode kool met gekarameliseerde aardappeltjes, Flæskesteg én eend, waarna vervolgens de overige dagen verdeelt worden over beide (schoon)ouders. Van Amsterdam naar Zoetermeer, naar Amsterdam, naar Rotterdam, naar Duitsland, naar Amsterdam. Met kerst is er immers geen tijd voor adempauze.

Tweeënhalve dag opgedrongen gezelligheid. Jezelf volproppen met kerstkransjes, tafels gedekt met papieren kleden met afgrijselijke kerststukjes en rode ballen, je blèrende baby-nichtje, afgelikte vorken prikkend in míjn biefstukje op een verwarmde plaat met een plasje vet en cadeau’s waarvan je je afvraagt hoeveel ze op Marktplaats zullen opbrengen, waarna je vervolgens maar één dag kunt bijkomen voordat je weer aan het werk moet. Gelukkig draait het om gezellig samen zijn.

Ik zeg skål (proost) en slok, want kerst is gezelligheid op en top, óók als het ritueeltje zich ieder jaar weer herhaald. Dus hijs ik me ook dit jaar weer in een veel te strakke, feestelijke outfit, gooi ik mijn haar eens in een andere krul en schuif ik ook vanavond weer goed gekerstmutst aan achter mijn feestelijke bordje met een groot stuk Flæskesteg met extra veel jus én wijn, heel, heel, heel erg veel wijn. Fijne kerst iedereen!

Wat zijn jouw kerstplannen?

2 Comments Opgedrongen gezelligheid

 1. biancaronday 25 december 2015 at 00:09

  Ook hier het standaard riedeltje van familie en schoonfamilie. Alleen dit jaar wel een lekkere rustige kerstavond. Net heerlijk inside out gekeken en straks lekker slapen.
  Fijne feestdagen.

  Reply
  1. Birgit 2 januari 2016 at 15:47

   Heerlijk zo’n kerstavond, Bianca. Inside Out is echt een hele leuke film. Hopelijk heb je een fijne kerst gehad :).

Plaats een reactie