Hoe helden nog grotere helden worden als ze kwetsbaar zijn

woensdag 24 april 2019
papa-usa
Je temde mijn wilde krullen, kleedde me aan, bracht me naar school. Je ging mee van de glijbaan, dook het zwembad in en bouwde al mijn Playmobile. Je verwijderde de virussen van mijn computer als ik weer van alles had gedownload en was de eerste vader in de klas met een iPhone (aka the cool dad). Je haalde me ’s nachts op als ik op 14-jarige leeftijd naar Breezers en sigaretten rook en rende zelfs naar de drogisterij, toen ik voor het ongesteld werd.

Je kan me dan niet meer optillen (nee, ik zou het echt niet proberen). En ik ben er inmiddels ook wel achter dat er heus wel sterkere mannen op de wereld zijn. Maar in die 24 jaar dat ik je ken, ben je nog steeds mijn grote held. Een grotere dan ooit.

Een held is namelijk niet iemand die alles kan, die perfect is of doet alsof alles perfect gaat. Een held is ook niet iemand die de hele wereld aan kan, weet hoe alles werkt en een vlekkeloos leven lijdt. Een held is pas een held als ‘ie kwetsbaar durft te zijn. En kiest voor zijn eigen geluk.

Want als ik iets na 24 jaar heb geleerd (trial and error), is dat hoe hard je ook je best doet, het soms niet loopt zoals je had gehoopt. Of zoals je dacht dat het zou lopen. En dan is je ‘perfecte leventje’ ineens zo perfect niet meer.

Maar hoe donker de dagen ook leken, je hebt toch het lef gehad om dat ‘perfecte leventje’ te doorbreken. Helemaal opnieuw te beginnen. Te kiezen voor de weg met hobbels en gaten. Alles om je eigen dromen achterna te gaan.

Trots opzij, onzekerheden overboord. Kop omhoog en doorgaan, hoe kut dat soms ook is. It’s all for the better cause.

_

Vandaag ben je 47 jaar. Je staat niet alleen aan het begin van een nieuw levensjaar, maar ook een compleet nieuwe fase in jouw leven.

Je hoeft mijn haar niet meer te doen, mijn Playmobile niet meer op te bouwen, mijn computer niet meer op te schonen en ook mijn tampons koop ik tegenwoordig zelf. Papa zijn doe je wel op een andere manier.

Gefeliciteerd paps. It’s your time to shine.