Fijne musthaves tijdens je zwangerschap: dit zijn de 22 tips

woensdag 22 december 2021
onmisbaar-zwangerschap
Wat waren mijn favoriete musthaves in mijn zwangerschap? Ik heb een lijstje gemaakt met mijn favoriete dingen die mijn leven met een bolle buik nóg leuker maakten.

Musthaves in je zwangerschap. Dat is best een lastig dingetje, want behalve een goede gezondheid en voldoende rust heb je weinig nodig. Ook al is er nog zoveel te koop — het meeste is in principe ‘commerciële onzin’. Maar laten wij (hormonale) vrouwen daar net heel gevoelig voor zijn. Het is zo'n bijzondere tijd en het is zo fijn (en belangrijk!) om daar stil bij te staan. Er zijn genoeg dingen die je zwangerschap een stuk gemakkelijker, leuker of fijner maken. Van een prachtig bronzen beeldje van Le Bump en een goede olie om je mee in te smeren tot een comfy zwangerschapskussen en fijne boeken om je voor te bereiden. Dit zijn mijn tips.

Selfcare

Niets is zo belangrijk als goed voor jezelf zorgen. Altijd natuurlijk, maar het is fijn om in je zwangerschap hier extra tijd aan te besteden.

1. Kenkô

Ik ontdekte dit merk van Nederlandse bodem al vroeg in mijn zwangerschap. Ik was meteen helemaal gecharmeerd van het idee dat je Kenkô samen kunt gebruiken. Door de producten al in mijn zwangerschap te gebruiken, heb ik extra warme herinneringen aan de zachte, zoete geur. Ik gebruikte de zachte cream wash onder de douche, de bath oil zorgde ervoor dat ik ondanks mijn droge huidje tóch gehydrateerd uit bad stapte en de body oil is écht de allerlekkerste. Zo fijn, zacht en het smeert lekker uit. Inmiddels zijn er al liters doorheen gegaan, in de Mother én Baby versie. Kenkô is echt onlosmakelijk verbonden met mijn prachtige bolle buik én mijn baby.

Je shopt Kenkô via hun eigen website of in heel veel favoriete baby shops.

2. Bvlgari Petits et Mamans

Geurtjes zijn best wel een ding in je zwangerschap. Zo heb ik een keer kokhalzend in de auto gezeten met een visschotel op schoot. Ook mijn eigen favoriete parfums kon ik ineens veel minder goed verdragen. Maar de bloemige geur van Petits et Mamans vond ik héérlijk. Wat extra leuk is, is dat ik deze eau de toilette kreeg in mijn zwangerschap voor moederdag van Donny en sindsdien gebruik ik hem heel graag. Ook heel fijn om in de newborn tijd te gebruiken, zo heb je toch een lekkere geur op, zonder dat je baby naar helemaal parfum ruikt.

Bvlgari Petit et Mamans is onder andere te koop bij Douglas.

3. Boobilicious

Niet alleen je buik, maar ook je borsten hebben een hoop te verduren in je zwangerschap. Zo ging ik van een fijne B cup naar een grote D. Hallo boobies! Ik had er nooit echt bij stilgestaan om goed extra voor mijn borsten te zorgen, tot ik deze fijne boob oil van Boobilicious kreeg. Het houdt de huid soepel en zorgde ervoor dat mijn striae minder werd.

Koop deze fijne boob olie in de de Boobilicious webshop.

zwangerschap---selfcare


Fijn tijdens je bevalling óf kraamtijd, maar wat je ook al goed kunt gebruiken in je zwangerschap


In je zwangerschap ben je uiteraard druk aan het shoppen voor als je baby er zometeen is. Een kinderkamertje, babykleding, een kinderwagen, maxi-cosi etcetera. Maar deze producten kun je ook alvast goed gebruiken in je zwangerschap.

4. Een zout lampje

Een zout lampje is inmiddels vooral bekend als hét icoon van de ‘zweverige hippie thuisbevalcultuur’. Ik denk dat ik stiekem wel bij dat clubje hoor, maar meen het écht als ik zeg: HET WERKT EN HET IS FANTASTISCH!

Het geeft mooi, warm licht waardoor je niet meteen helemaal wakker bent als je het aanzet. Superfijn voor de plafonddiensten in je zwangerschap óf tijdens de nachtvoedingen als je baby geboren is. Maar ook is het héél fijn om een zout lampje bij je bevalling te hebben. Bij gedimd licht maak je makkelijker oxytocine aan, het hormoon dat zorgt voor weeën. Daarnaast heeft het zoutlampje (gemaakt van Himalaya zout) een luchtzuiverende werking.

5. Een fijn voedingskussen

Ik ben een echte buikslaper. Soms wil ik nog weleens lekker liggen op mijn zij, maar leg me op mijn rug en ik heb gegarandeerd plafonddienst. In mijn zwangerschap was écht lekker slapen dus lastig. Gelukkig was daar de ‘ Doomoo Buddy ’ — mijn echte buddy tijdens de zwangerschap. Ik kon niet meer zonder. Als ik tv keek op de bank, als we een nachtje bij mijn ouders sliepen, mijn voedingskussen ging overal mee naartoe.

Pssst: wist je dat ik ‘m toevallig gisteren heb opgeruimd? Meer dan een jaar na mijn bevalling. Ik bedoel maar!

6. Een birth ball (fitness/yoga bal)

Ik had gelezen dat een 'birth ball' (dat is gewoon een fancy naam voor een fitness/yoga bal) heel fijn kan zijn tijdens je bevalling. Daarom had ik ‘m alvast besteld. Maar het was ook echt een uitkomst in het derde trimester, toen de baby al flink was ingedaald. Ik vond het heerlijk om even op te bouncen en keek zelfs televisie op die bal. Het geeft verlichting in je stuitje en zorgt voor ontspanning.

7. Een aroma diffuser

Dit is absoluut geen échte must, maar wel heel fijn om te hebben. Mijn schoonmoeder raadde het aan en kocht voor mij een diffuser van Chi. Je doet water in de diffuser en voegt hier vervolgens 1 druppeltje etherische olie aan toe. Ik gebruik ook de oliën van Chi. Als je ‘m een half uurtje aan zet, voelt de luchtvochtigheid in je kamer écht prettiger en het ruikt ook echt heerlijk. Ik vond het fijn om lavendel te gebruiken, vanwege de ontspannende werking.

Boeken en podcasts

Ze leerden me alles wat ik wilde weten over de zwangerschap, bevalling en het moederschap. Boeken én podcasts. Nou ging mijn research af en toe wel heel ver (ik vind het allemaal zó interessant) en heb ik ook heel wat wetenschappelijke artikelen gelezen, maar daar zal ik jullie niet mee vermoeien. Ik heb een aantal fijne (en toegankelijke!) boeken en podcasts voor jullie op een rijtje gezet.

8. Mama’en, Nina Pierson

De bekende zwangerschaps- én bevallingsbijbel van Nina Pierson. Het boek kwam uit in het begin van mijn zwangerschap en het was het eerste boek dat ik las. Het gaat over zwangerschap, de transformatie naar het moederschap (door Nina Pierson samengevat in het werkwoord: mama’en), de bevalling en je kraamtijd.

Alles in het boek komt voorbij, wetenschappelijke informatie, handige tools en persoonlijke verhalen. Wat mij betreft een must voor íedere zwangere vrouw om je voor te bereiden op wat komen gaat – of je nu in het ziekenhuis of thuis bevalt.

Mama'en is verkrijgbaar via de boekhandels, in je favoriete babyshops zoals Archive Store (support small business) óf bij Bol.com.

9. Positief over Bevallen, Milli Hill

De bestseller van Milli Hill, oprichter van de positive birth movement. Positief over Bevallen is een heerlijk, positief boek. Het behandelt álle aspecten van de bevalling, zo kun je je dus goed voorbereiden op een optimale bevalling, in welke scenario dan ook.

Dankzij dit boek kon ik nadenken over wat ik zou willen, als ik thuis zou bevallen (wat ik graag wilde), als ik naar het ziekenhuis zou moeten én zelfs als het een spoedkeizersnede zou worden. Een prettig boek dat toegankelijk geschreven is (mét humor!), makkelijk wegleest, met boordevol informatie over het maken van een geboorteplan, je keuzes en rechten in de verloskamer, borstvoeding, flesvoeding, een keizersnede en nog veel meer. Dit boek is écht voor alle vrouwen.

Shop Positief over Bevallen in de boekhandels of via Bol.com.

10. De Geboortebundel, Nina Pierson

Ook dit is weer zo’n fijn boek van Nina Pierson om je goed voor te bereiden op de geboorte. Het is een bundeling van 42 eerlijke, mooie, ontroerende geboorteverhalen, van 42 verschillende vrouwen. Natuurlijk is het een momentopname en ontzettend onvoorspelbaar, maar je kunt het met de juiste voorbereiding wel koers geven. Na het lezen van dit boek (het is wetenschappelijk bewezen dat het lezen van positieve ervaringen effectief werkt!) ben je er helemaal klaar voor.

De Geboortebundel van Nina Pierson is te koop via de uitgever True Colors Publisher.

10. How About Mom, Anna & Frederieke Jacobs

Dit boek gaat verder waar de andere stoppen. Dit boek gaat namelijk over het moederschap. Natuurlijk kun je dit na je bevalling lezen, maar het is ook heel fijn om je alvast even voor te bereiden in je zwangerschap. Want hoe is het om moeder te zijn? Wat kun je verwachten? In How About Mom komt het állemaal voorbij. Van de uitdagende kraamperiode en het eerste jaar als mama tot hoe je om gaat met slaapgebrek en het teruggaan naar werk. Voor mij gaf dit boek veel bevestiging: “oh ja, ik ben niet alleen” en dat is héél fijn als je moeder gaat worden.

Shop How About Mom via hun prachtige website (en blijf vooral even hangen voor de prachtige artikelen, inclusief die van mij) of Bol.com.

11. Wat baby’s nodig hebben, Melanie Visscher

Dit is hét handboek voor iedere nieuwe ouder. Bij iedere bladzijde dacht ik: had ik dit maar in mijn zwangerschap gelezen. Niet alleen heb je véél meer tijd in je zwangerschap, maar het is gewoon ook echt een hele goede voorbereiding. Melanie Visscher heeft veel wetenschappelijk onderzoek gedaan, over hoe het brein van je baby werkt, waarom hij huilt en áltijd op jou wil slapen. Alles is wetenschappelijk onderbouwt, ook de dingen die als ‘natuurlijk ouderschap’ bestempeld worden, zoals het positieve effect van samen slapen, dragen en borstvoeding geven. Ook schrijft ze over ‘de blauwdruk’, hoe we door Moeder Natuur geprogrammeerd zijn, en maakt je extra bewust van wat jouw baby nodig heeft.

Koop wat Baby's Nodig Hebben in de KiiND webshop of via Bol.com.

zwangerschap---boeken-en-podcasts

13. KiiND

Ik deed mezelf een abonnement op KiiND cadeau in de zwangerschap en ik gun dit aan íedere mama. KiiND is hét tijdschrift over natuurlijk ouderschap, het is een prachtig magazine (die vormgeving en de foto’s… om bij weg te smullen) met mooie verhalen die je inspireren het over een andere boeg te gooien. Een fijn magazine voor iedereen die geïnteresseerd is in natuurlijk en duurzaam ouderschap.

KiiND is verkrijgbaar via hun eigen webshop of de bekende boekhandels bij jou in de buurt.

14. Mama’en - de podcast

Mama’en (jep, daar is ‘ie weer) is de gelijknamige podcast, naar het boek van Nina Pierson. In deze podcast gaat Nina in gesprek met deskundigen. Ik heb alle drie de seizoenen (tot nu toe) verslonden. Het brengt álles aan bod: miskramen, borstvoeding, meer respect en ruimte voor het moederschap, de rol van voeding tijdens je zwangerschap, je bekkengebied, zwangerschapsdiscriminatie en nog zoveel meer. Deze podcast is mijn absolute lievelings. Begin vooral bij het begin, want de eerste aflevering met Tessa Roseboom, alles over de eerste duizend dagen, is nog steeds een van mijn favorieten.

15. Mom & Co - de podcast

Ik ben een klein beetje bevooroordeeld, want ik heb hier zelf ook mijn verhaal mogen delen en ik wéét hoe leuk Aline (verloskundige) en haar man René zijn. Maar deze podcast staat echt boordevol goede informatie over zwangerschap, geboorte en het ouderschap. Aline en René gaan in gesprek met experts, maar ook in deze podcast komen veel persoonlijke verhalen voorbij, aangevuld door Aline, die dat met haar ervaring als verloskundige op een hele fijne, informatieve en leuke manier brengt.

Mama'en de podcast is beschikbaar in je favoriete podcast app.

16. Adem in, adem uit - de podcast

Een podcast vól persoonlijke verhalen. Over de zwangerschap én de geboorte. Het leuke aan deze podcast is dat het heel luchtig is. Je kunt dus lekker achterover leunen en genieten van de bijzondere verhalen in deze podcast.

Adem in, adem uit - de podcast is beschikbaar in je favoriete podcast app.


Een cursus

Een cursus is een fijne manier om je voor te bereiden op je bevalling, kraamtijd én het moederschap. Natuurlijk kun je zelf ontzettend veel informatie vinden, maar hoe waardevol is het om hierover te kunnen sparren met een expert?

Van hypnobirthing tot een cursus borstvoeding, er is zo ontzettend veel te vinden en eigenlijk altijd wel iets wat goed bij jou past. En ben je aanvullend verzekerd? Dan is de kans groot dat jij je cursus (gedeeltelijk) kunt declaren bij je zorgverzekeraar.

17. Zwangerschapsyoga

Ik ging wekelijks naar zwangerschapsyoga in de zomer van 2020 en ik vond dit echt heerlijk. Het was echt een moment van ontspanning en connectie met mijn baby. Bovendien leerde je nuttige informatie (bijvoorbeeld fijne houdingen tijdens je bevalling en ademhalingstechnieken) én was het een leuke manier om andere mama's (to be) te ontmoeten.

18. Mom & Co cursussen

Omdat ik al zóveel had gelezen over de bevalling heb ik uiteindelijk geen cursus meer gevolgd. Maar ik wéét dat de cursussen van Mom & Co een echte aanrader zijn (ik heb er zelfs een tijdje geleden een weg mogen geven), dus wil je je goed voorbereiden op wat er komen gaat? Boek dan een cursus bij Mom & Co.

Mooie herinneringen

Dit zijn misschien wel de meest ‘onnodige’ tips. Al deze producten zijn namelijk alles behalve onmisbaar, maar toch vind ik ze té leuk om niet te noemen.

20. Baby/zwangerschapsboek om in te schrijven

Bijna veertien maanden na mijn bevalling kan ik zeggen: ja, je vergeet een héle hoop. Het is daarom extra leuk om een dagboekje bij te houden in je zwangerschap. Er zijn ontzettend veel mooie, leuke invulboeken op de markt. Persoonlijk vind ik deze van ‘Write to Me’ erg mooi.

zwangerschap---herinneringen


21. LeBump: een bronzen beeld van je buik

Ooooh, in mijn zwangerschap heb ik hier zolang over getwijfeld. Wel doen, niet doen. Het is immers niet de goedkoopste uitgave. Maar wát ben ik blij dat ik dit heb gedaan. Zwanger zijn is een van de meest bijzondere levenservaringen — en je bent misschien maar één keer zwanger. Hoe te gek is het dan om zo’n mooie herinnering te hebben aan je zwangere lijf?

Studio le Bump wordt gerund door zussen Hüsne en Semra, twee ontzettend lieve vrouwen, die je direct op je gemak stellen. Ze helpen je met een mooie houding en fotograferen je vervolgens in 3D. Samen met jou wordt dit nog een klein beetje nabewerkt, zo kunnen ze naar wens wat dingen zachter maken, denk aan je tepels of de schaamstreek. En dan gaan ze écht voor je aan de slag.

Ik heb gekozen voor de ‘Goddess’ in gegoten brons. Toen het beeldje binnen kwam (ergens in het vierde trimester) was ik zó verbaasd. Ben ik dit? Het eindresultaat was nog mooier dan verwacht en het is een prachtig kunstwerk geworden, dat ik later aan Loua kan doorgeven.

Een liefdevolle achterban

Tip 22 is meteen ook de laatste tip: zorg voor een fijne, liefdevolle achterban. Of het nou je partner is of een fijne vriendin. Zoals ik hierboven al zei, eigenlijk heb je niets nodig in je zwangerschap behalve een goede gezondheid. Maar het hebben van een liefdevolle achterban waar je áltijd op kunt rekenen is wat mij betreft echt onmisbaar.

Donny

Mijn man (oké, officieel gezien vriend), de vader van het baby’tje in mijn buik — nooit eerder was ik zo dubbel en dwars verliefd op hem als in mijn zwangerschap. Hij was mijn steun en toeverlaat, dag in dag uit. Ik had het niet op deze manier zonder kunnen doen, maar vooral niet willen doen.

Mijn moeder

Daar is ze weer. Mijn moeder. Je hebt in al mijn persoonlijke verhalen (vooral die over de kraamtijd) al kunnen lezen waarom ze zo onmisbaar en belangrijk was. Ik merkte dat ik in de zwangerschap heel erg benieuwd was naar haar eigen zwangerschappen en bevallingen. Daarbij komt natuurlijk dat mijn moeder al zo’n twintig jaar in de geboortezorg werkt en bakken aan ervaring heeft. Er is geen dag voorbij gegaan in mijn zwangerschap dat we het er niet even over hadden samen.

zwangerschap---bump


Mijn familie

Maar natuurlijk heb ik nog veel meer lieve familie. Mijn twee bonuskids, mijn vader, broertje, mijn schoonfamilie, in mijn zwangerschap voelde ik me nóg meer met ze verbonden. Ik droeg tenslotte hun zusje, kleindochter en nichtje in mijn buik.

De verloskundige

Iemand die in deze periode ook een belangrijke rol vertolkt is natuurlijk je verloskundige. Ze begeleiden je door de hele zwangerschap én zijn aanwezig bij (een deel van) jouw bevalling. Het is daarom belangrijk om een fijne klik te hebben met je verloskundige en te weten dat je op ze kunt rekenen. Dat gevoel had ik bij Team Blauw van verloskundigenpraktijk Eva van Hoorn zeker, en ik ben ze nog altijd eeuwig dankbaar.

Instagram

Oké, dit klinkt misschien een beetje gek in dit rijtje, maar Instagram was absoluut onmisbaar in mijn zwangerschap. Het coronavirus overheerste ons leven, ik zat thuis en was de eerste van mijn vriendinnen die zwanger was. Dat voelde toch best vaak eenzaam. Gelukkig leerde ik in (en na) mijn zwangerschap een fijn clubje meiden kennen die rond dezelfde tijd waren uitgerekend.

Het was heel fijn om met andere vrouwen in contact te zijn die door dezelfde fases gingen. Keuvelen over de babykamer en leuke kleertjes, maar ook af en toe ongegeneerd klagen over kwaaltjes. Inmiddels zijn al onze kindjes alweer 1 jaar en hoe bijzonder dat ik met veel van hen nog steeds contact heb. Sommigen zijn inmiddels échte vriendinnen geworden. Dat noem ik nou echt the power of social media.

Maar mijn allergrootste tip is: geniet en probeer zoveel mogelijk in het moment te leven. Ook al vind je zwanger zijn niet leuk. Door even stil te staan bij het wonder in je buik, realiseer je pas echt hoe magisch een zwangerschap is.