Frikadellenshakes en quinoanuggets

donderdag 26 februari 2015
quinoa
Dat het hot is om foto’s op Instagram te delen van je chiazaden-quinoa-gojibessen-yoghurtontbijt en je onwijs fitte en strakke lichaam, weet zelfs mijn oma. De hashtags mogen daarbij natuurlijk niet ontbreken. Fit zijn is hotter dan ooit. Daar is natuurlijk niets mis mee, maar ik hoef mijn Instagram alleen maar te openen en de bananeneipannenkoekjes en de sportschoolselfies vliegen om mijn oren.

Erger nog zijn de zogenaamde #fitcouples die de hele dag samen in de sportschool hangen, voor elkaar raar gekleurde shakes maken en elkaar juicers, superfoods en voedingssupplementen cadeau doen. “Schatje, zal ik voor jou zo’n lekker ultragezondgojibesseneiwitquinoapannenkoekje maken?” Ik heb liever dat mijn vriend langs de McDonalds rijdt of spareribs voor me haalt.

“Huh. Wat?! Zei ze dat nou serieus?” Ja, ik zeg met trots dat ik een intense liefde heb voor lekker eten en ongezond eten. Vierentwintig uur per dag verlang ik naar kipnuggets met zoetzure saus, ik bak met roomboter, ik eet behoorlijk eenzijdig en ik eet vaak genoeg een hele zak chips op. Of een hele rol oreo’s. Of een hele reep chocolade. Helemaal alleen.

Als ík foto’s van mezelf in ondergoed, of ultrastrakke sportkleding zou posten zou ik binnen no-time geen volgers meer hebben op Instagram en het boeit mij geen ruk of je quinoa nou als kienwaaa of kienooja uitspreekt. Ik vind zelfs yoghurt al niet eens lekker, moet je nagaan wat ik van de rest zou vinden. En de dag waarop je mij met een of ander groen sapje ziet met pitjes en klodders er in….

Natuurlijk is gezond eten belangrijk en ik probeer er ook zeker op te letten, maar gezond eten is iets anders dan op een paar besjes kauwen. Iedereen mag eten wat hij wil, maar stop de censuur. Het komt zelden voor dat ik iemand nog met trots een hele zak friet met een enorme klodder mayo naar binnen zie werken, zonder dat hij of zij wordt nagekeken door #fitgirls. Onze bakjes yoghurt delen we met liefde, maar waarom delen we die zak friet dan niet? En zeg nou eens zelf een biefstukje gebakken in een half pakje roomboter is op z’n tijd toch heerlijk? Of een enorme bucket gefrituurde kip. Of een reep chocola (en dan bedoel ik echte chocolade, niet die RAW variant, die is smerig).

Naar aanleiding van de vrijheid van etensuiting, roep ik iedereen om vooral te blijven eten wat hij wil en daar trots op te zijn. En mocht je eens zo’n prachtig heerlijk frikadelletje speciaal op je bord hebben liggen, schroom dan niet er een mooie foto van te maken en die te delen op de social media.

#Instafat