Dikke smakkerd

donderdag 18 juni 2015
kussen
Meestal lukt het wel, zij het na wat gestuntel, maar begroetingen blijven altijd een vak apart. Hoofdbotsingen of dat rare-wang-op-wang-luchtkus-fenomeen. Zoen je één, twee of drie keer? Begin je links, of rechts? Geef je liever een hand of een knuffel? Of ga je voor de boks, highfive, schouderklop of toch de zogenaamde schouder-stoot waarbij je jouw schouder tegen de schouder van de ander aan beukt.

Matties worden begroet met een boks of een schouderstoot. Je hippe oom van 54 geeft een highfive, vervolgt door een lowfive en Nederlandse mannen omhelzen elkaar het liefst. Maar als vrouw is het zo makkelijk nog niet. Alle opties staan open.

We kennen allemaal het gênante moment op verjaardagen dat je je bet-overgroot-tante een hand wil geven, maar zij al drie kleffe lippenstift zoenen op je wang heeft geplakt. Of wanneer je buitenlandse vriendin vergeet dat Nederlanders drie zoenen geven en zij al na één zoen stopt. Dan zijn er nog mensen die stokstijf blijven staan als je ze zoent, je net te dicht bij je mondhoeken zoenen of erger nog: nat zoenen.

De meest ongemakkelijke is de compromis-zoen. Jij zoent altijd drie keer, maar je zoenpartner in kwestie maar één keer. Na twee ongemakkelijke zoenen besluit je te stoppen, terwijl die ander uiteindelijk toch besloten had er drie te doen, wat resulteert in een raar hoofddansje met het nodige gegiechel.

Nu ben ik nogal een twijfelaar, ook in mijn begroetingsgedrag. Dat gelebber is nou eenmaal ongemakkelijk, maar een hand is ook zo afstandelijk. Een omhelzing lijkt daarbij een goede middenweg, maar ik word niet graag platgedrukt door een ander lichaam, tenzij ik het lichaam in kwestie aangenaam vind. Dan heb je ook nog zoiets als de etiquette die ons vertelt hoe het eigenlijk heurt: drie zoenen, links beginnen mits je de persoon goed kent. Maar uit onderzoek is gebleken dat één zoen je aantrekkelijker en exclusiever maakt. Er zijn gewoon geen duidelijke regels over.

Zoenen, boksen, een aai over je bol, highfives, lowfives, schouderstoten, luchtkussen of een zwaai; mij maakt het niet uit, maar laten we even goede afspraken maken om al dit ongemakkelijke gedoe te voorkomen.Meestal lukt het wel, zij het na wat gestuntel, maar begroetingen blijven altijd een vak apart. Hoofdbotsingen of dat rare-wang-op-wang-luchtkus-fenomeen. Zoen je één, twee of drie keer? Begin je links, of rechts? Geef je liever een hand of een knuffel? Of ga je voor de boks, highfive, schouderklop of toch de zogenaamde schouder-stoot waarbij je jouw schouder tegen de schouder van de ander aan beukt.

Matties worden begroet met een boks of een schouderstoot. Je hippe oom van 54 geeft een highfive, vervolgt door een lowfive en Nederlandse mannen omhelzen elkaar het liefst. Maar als vrouw is het zo makkelijk nog niet. Alle opties staan open.

We kennen allemaal het gênante moment op verjaardagen dat je je bet-overgroot-tante een hand wil geven, maar zij al drie kleffe lippenstift zoenen op je wang heeft geplakt. Of wanneer je buitenlandse vriendin vergeet dat Nederlanders drie zoenen geven en zij al na één zoen stopt. Dan zijn er nog mensen die stokstijf blijven staan als je ze zoent, je net te dicht bij je mondhoeken zoenen of erger nog: nat zoenen.

De meest ongemakkelijke is de compromis-zoen. Jij zoent altijd drie keer, maar je zoenpartner in kwestie maar één keer. Na twee ongemakkelijke zoenen besluit je te stoppen, terwijl die ander uiteindelijk toch besloten had er drie te doen, wat resulteert in een raar hoofddansje met het nodige gegiechel.

Nu ben ik nogal een twijfelaar, ook in mijn begroetingsgedrag. Dat gelebber is nou eenmaal ongemakkelijk, maar een hand is ook zo afstandelijk. Een omhelzing lijkt daarbij een goede middenweg, maar ik word niet graag platgedrukt door een ander lichaam, tenzij ik het lichaam in kwestie aangenaam vind. Dan heb je ook nog zoiets als de etiquette die ons vertelt hoe het eigenlijk heurt: drie zoenen, links beginnen mits je de persoon goed kent. Maar uit onderzoek is gebleken dat één zoen je aantrekkelijker en exclusiever maakt. Er zijn gewoon geen duidelijke regels over.

Zoenen, boksen, een aai over je bol, highfives, lowfives, schouderstoten, luchtkussen of een zwaai; mij maakt het niet uit, maar laten we even goede afspraken maken om al dit ongemakkelijke gedoe te voorkomen.